fbpx
A Mediaworks székháza Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

A Facebook nem politikai okból tiltotta le a Mediaworks fiókját

Bár a Mediaworks illetékesei rögtön politikai cenzúrát emlegettek, kiderült, a kormányközeli médiatröszthöz tartozó Nemzeti Sport Online megszeghette a Facebook hirdetési szabályzatát.

A Media1 is beszámolt róla a múlt héten, hogy a Facebook letiltotta a Mediaworks hirdetési fiókját, ezzel a Fidesz-közeli Közép-európai Sajtó- és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó cég egy darabig nem tudta pénzért hirdetni a tartalmait a felhasználószám alapján máig legnépszerűbb közösségi oldalon.

A Mediaworks és a KESMA azonnal politikai cenzúrát emlegetett: még azt is bedobták a Magyar Nemzetben megjelent publisztikában, hogy Orbán Viktor megölését emlegető poszt bezzeg mehet a Facebookon. (Ezt egyébként, ahogy bármely ember megölésére utaló üzenetet, a Facebook szabályzata alapján ugyancsak tiltott, bár nyilván a Facebook nem képes minden szabálysértést automatikusan kiszűrni.)

Tegnap ezután a Mediaworks a honlapján jelentette be, hogy feloldották a fiókjának korlátázását.

A szerencsejátékkal összefüggő hirdetéshez külön engedély kell

A legújabb fejlemény most az, hogy a HVG több nap után választ kapott a Facebooktól, hogy mi volt a Mediaworks-fiók zárolásának oka. Így derült ki, hogy a Mediaworks megsértette a Facebook reklámszabályzatát, a tiltásnak pedig semmi köze nem volt a politikához. A Facebook szóvivője közölte a HVG-vel:

„Hozzánk is eljutott a Mediaworks által kezelt hirdetési fiókok zárolásának a híre, a csapatunk meg is vizsgálta a kérdéses fiókokat. Az egyik hirdetési fiókot felfüggesztettük, mert megsérti a valódi pénzért zajló szerencsejátékokra vonatkozó szabályunkat. Előzetes írásos engedély kell minden olyan reklámhoz, amely valódi pénzben folytatott szerencsejátékot népszerűsít vagy ilyen szolgáltatás nyújt, ide értendő minden valódi pénzben játszott ügyességi játék és lottó, a valódi pénzforgalmat generáló online kaszinó, sportfogadás, bingó és póker.”

A Facebook szóvivője hozzátette: a Mediaworks kérdéses hirdetési fiókja zár alatt marad, míg a többi szabadon használható. Ezzel egyébként csak félig van összhangban a magyar kiadóvállalat hétfői kommunikációja, melyben azt áll, hogy a fiókjainak hirdetési jogát visszanyerte. A cég azt állította, hogy a tiltás okát nem közölte a Facebook, de elnézést kértek a Mediaworkstől. Ez csak abban az esetben felel meg a valóságnak, ha elfeledkeznek arról az egy fiókról, amely továbbra is tiltva marad, és amely kiváltotta az összes többi fiók felfüggesztését.

A HVG cikke után Csermely Péter, a Mediaworks vezérigazgató-helyettese viszont azt mondta, a ők kedd délelőtti állás szerint minden fiókjukat elérik. Azt a lehetőséget kizárta, hogy a tulajdonváltások miatt lehetne olyan elfekvő hirdetési fiók, amelyre nem látnának rá.

A Nemzeti Sport Online oldalán volt a problémás tartalom

Csermely elmondása szerint hétfőn közölte velük a Facebook, hogy a hirdetési fiókjaik zárolását feloldották. Ebben kértek elnézést az okozott kellemetlenségért. Ők ezek után kommunikálták az ügy megoldását. Délután folyamán aztán kaptak egy újabb levelet, amely már a HVG-nek is megküldött indokot tartalmazza.

Csermely szerint a Nemzeti Sport Online (NSO) egyik évek óta futó fizetett hirdetést jelölték meg a probléma okának. A Mediaworks szerint az a tartalom is mindenben megfelel a törvényi követelményeknek, és meglepődtek, hogy a Facebook most állt elő azzal, hogy az sérti a szabályzatát.

A Facebook illetékese egyébként üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy a tiltás okát megosztották-e a Mediaworks céggel, és azt sem, hogy pontosan melyik oldalán jelent meg a problémás tartalom, de ezt ugye közben Csermely már elmondta a HVG-nek.

Mindenesetre érdekes, hogy a Mediaworks az egész ügyet politikai cenzúraként igyekezett beállítani, ami ezek szerint nem felelt meg a valóságnak.

A HVG hetilap és a Mi Hazánk Mozgalom elnöke is pórul járt

Egyébként a napokban a HVG hetilap címlapját is letiltotta a Facebook, mely nem tolerálta, hogy Tiborcz István, Orbán Viktor milliárdossá vált veje Michelangelo híres, a Vatikában is látható művével össze lett montázsolva. A HVG ezt az indoklást kapta a Facebooktól:

„Ez a hirdetés nem jelenik meg, mert olyan képet vagy videót tartalmaz, amely túl nagy fedetlen testfelületet vagy meztelenséget ábrázol – ide tartoznak a külső szaporítószervet, mellet vagy feneket ábrázoló orvosi ábrák is. Az ilyen jellegű anyagok kényes természetűnek számítanak.”

A HVG letiltott címlapja Tiborcz Istvánnal
A HVG letiltott címlapja Tiborcz Istvánnal

A HVG-t azért is érinti érzékenyen a kérdés, mivel korábban a közterületekről már kiszorította a hetilap borítóreklámjait a Mészáros Lőrinc közelében landoltatott MAHIR Cityposter.

A Jobbikból kiszakadt politikusok pártja, a Mi Hazánk Mozgalom elnökének, Toroczkai Lászlónak az oldala ugyancsak tiltásba került a napokban. Utóbbi miatt Dúró Dóra alelnök egyenesen állami beavatkozást sürgetett a közösségi oldal ellen, mivel szerintük a 207 ezres követőszámú Facebook-oldal letiltása a választási eredményekre is hatással lehet.

Borítókép: A Facebook-cenzúrát emlegető Mediaworks székháza Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások