fbpx
A Hot magazin a HVG helyén. Fotó: Földes Péter

Orbán-közeli bulvárlap örökölte a HVG helyét

Látta már, mi került az utcai hirdetőoszlopokról 40 év után kiszorított HVG címlapjai helyére az utcákon? Mutatjuk.

A múlt héten már beszámoltunk róla, hogy nem hirdethet többé a HVG a Mahir Cityposter hirdetőoszlopain, így 40 év után eltűntek Budapestről a hetilap ikonikus címlapjai, amelyek 1979 óta népszerűsítették az aktuális hetilapokat.

A kiadó véleménye szerint egyértelműen politikai döntés lehet a Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos, Orbán Viktor barátjának közelébe került Mahir Cityposter döntése mögött. A HVG sérelmezte azt is, hogy a Mahir Cityposter állítólag váratlanul és egyoldalúan bontott szerződést, amit a kiadó és a reklámcég közötti szerződés nem tett volna lehetővé.  A HVG és a hvg.hu munkatársai a Széll Kálmán téren látványos flashmobbal is tiltakoztak a történtek miatt, mivel szerintük a cenzúra minősített esetéről van szó.

Borítókép: A HVG stábjának flashmobja a Széll Kálmán téren Budapesten 2019.04.18-án. Fotó: HVG/Máté Péter (A HVG engedélyével)
A HVG és a hvg.hu szerkesztőségének tiltakozása a Széll Kálmán téren Budapesten április 18-án. Fotó: HVG/Máté Péter (A HVG engedélyével)

A HVG Kiadó Zrt. jogi úton próbál a Mahir ellen fellépni. (A Mahir Cityposter múlt hét szerda óta nem reagál a Media1 a témával kapcsolatos, írásban elküldött kérdéseire.)

Már a HVG szerződésének felbontásakor felmerült: vajon mi kerül a HVG helyére?

Most már ezt is tudjuk.

Földes Péter előtte-utána típusú készített képein a Mahir Cityposter egyik, budapesti, hetedik kerületi hirdetőoszlopa oly módon látszik, hogy abból kiderül, mi volt ott egy héttel korábban, még a cenzúragyanús eset előtt, és mi van most.

Ilyen volt a hirdetőoszlop. Fotó: Földes Péter
Ilyen volt a hirdetőoszlop. Fotó: Földes Péter

 

Ugyanaz a hirdetőoszlop a HVG címlapjának helyén, a Hot magazinnal. fotó: Földes Péter
Ugyanaz a hirdetőoszlop egy héttel később, a Hot magazinnal. Fotó: Földes Péter

A KESMA-s bulvárlap, a HOT került a HVG helyén

Ezek szerint tehát a korábban Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő, tavaly ősz óta már az Orbán-párti médiaholding, a közel 500 médiaterméket portfóliójában tudó, tavaly Liszkay Gábor balatoni nyaralójában megalapított Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Mediaworks Zrt. bulvárlapja, a Hot magazin lett a HVG hirdetőterületének örököse. (A KESMA működését korábban egy kormányrendelettel Orbán Viktor nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette, így érve el, hogy a Gazdasági Versenyhivatal és a Médiatanács ne vizsgálhassa, hogy a több száz médiatermék azonos érdekkörbe kerülésekor nem sérül-e a versenytörvény, azaz a piaci verseny, illetve a sajtó sokszínűségének médiatörvény által elvárt sokszínűsége.)

A HVG-Hot váltás után Magyarország lakossága most olyan fontos témákról értesülhet mint Pápai Joci „szent és sérthetetlen” családja, a HVG címlapján lévő közügyek, például a NER-feleségek, illetve a Rogán-család gazdagodása helyett. Ezt a borítót népszerűsítette volna ugyanez a hirdetőoszlop:

A HVG aktuális borítója
A HVG aktuális borítója
Borítókép: A Hot magazin hirdetése a HVG borítójának helyén. Fotó: Földes Péter
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások