fbpx
sajtóigazolvány, újságíróigazolvány

A felháborodás ellenére beterelnék az újságírókat a sajtókamarába

A Népszava írása szerint úgy tűnik, nem tett le róla a kormány, hogy újságírókamarába terelje be a médiamunkásokat, és a tervek megvalósítása az uniós választások után ismét napirendre kerülhet. A napilap szerint azok az újságírók, akik nem hajlandók beszállni, hátrányba kerülhetnek.

A napokban az erről kiadott tájékoztatás alapján a Media1 már beszámolt róla, hogy múlt héten a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚOSZ) négy évre ismét elnöknek választotta Szöllősi Györgyöt, a Fidesz-közeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány alá tartozó Nemzeti Sport főszerkesztőjét.

A Népszava szerint ezen a múlt heti közgyűlésen az újságírókamara létrehozásáról is beszélt Szöllősi György.

A napilapnak a MSÚSZ-kongresszuson jelen lévő forrásai szerint a sportújságíró-szövetség tanácskozásán az elnök kifejezetten pozitív fejleményként beszélt a szervezet várható létrejöttéről. A miniszterelnök bizalmi köréhez tartozó Szöllősi György a lap értesüléseit nem kívánta kommentálni.

Szöllősi György a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának vendégeként.
Szöllősi György a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának vendégeként korábban

Azok kapnának meghívásokat, akik belépnek a kamarába?

Arról az elképzelésről van szó, amiről a lap tavaly januárban már írt. A napilap egy olyan, legkésőbb 2019-ben felálló szervezetről írt, amelybe a kiadókkal együtt beléptetnék gyakorlatilag a teljes magyar közéleti sajtót, a kamarai tagságra irányuló nyomást pedig előnyökkel (például utazási kedvezménnyel) kompenzálnák.

A lap szerint a kormány ugyanakkor csak a kamarához tartozó médiakiadványokat és újságírókat tekintené partnerének, tehát csak nekik küldene meghívókat a kormányzati sajtóeseményekre, ők léphetnének be a parlamentbe, a képviselői irodaházba, és bizonyos, egyelőre közelebbről meg nem határozott egységes szakmai és etikai normák betartásához kötnék az amúgy ingyenes, sajtóigazolvánnyal is járó tagságot.

Sokan elutasították az ötletet, amikor erről tavaly az első hírek megjelentek

Az elképzelés kapcsán több hazai sajtószakmai szervezet és több is alkalommal is elutasítótan reagált, részben a korábbi rossz emlékű, az állami antiszemitizmust intézményesítő sajtókamarával fölmerülő párhuzam miatt, részben pedig azért, mert semmilyen konzultációt nem folytattak a szakma képviselőivel a tervekről, így az érdekképviseletek leginkább a kormányzati akaratérvényesítés, a politikai befolyásszerzés újabb eszközét látták a majdani sajtókamarában – idézte fel a Népszava.

A lap megemlítette azt az eseményt is, amelyre körülbelül hónappal ezelőtt került sor a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában, és ahová az összes sajtóigazolványt kiadó szakma szervezetet hetekkel előre meginvitálta a MÚOSZ belpolitikai szakosztálya. Ezen a találkozón a MÚOSZ mellett a Magyar Újságírók Közössége, a Sajtószakszervezet, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Protestáns Újságírók Szövetsége és a Magyar Lapkiadók Egyesülete – vezetői vettek részt, és a sajtóigazolványok kiadásáról és az érdekképviselet lehetőségeiről beszélgettek. A kamara a találkozón kizárólag negatív kontextusban került szóba, részben a politikai ráhatással, részben a ma létező szervezetek tagságának esetleges elszívásával összefüggésben.

Érdekesség, hogy Szöllősi György is meghívást kapott az eseményre, de ő lemondta a részvételét.

Nemzetközi ügy lehet belőle

A MÚOSZ áprilisi fórumán egyébként az is elhangzott, hogy amennyiben a kormány a szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetés nélkül, netán egyéni képviselői indítványként előterjesztett törvénnyel hozza létre a kamarát, az újságíró-érdekképviseletek azonnal az európai illetve a nemzetközi újságíró-szövetséghez, valamint az európai unió intézményeihez fordulnak.

Az uniós választások után napirendre tűzik?

A többek között éppen a sajtószabadság helyzete miatt (a saját európai pártcsaládjától is) bírálatokat kapó Orbán-kabinetnek most aligha hiányozna egy újabb sajtóbotrány, a Népszava kormányközeli forrásból ezért úgy értesült, hogy a kamara témáját az EP-választás után tűzik napirendre.

Kiemelt kép: Sajtóigazolványok a néhány hete tartott tanácskozáson. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások