fbpx
rendőr, rendőrautó

A Mércén kívül a Klubrádió tudósítóját is megbírságolná a rendőrség

Kemény Dánielt, a Klubrádió riporterét be is idézték a rendőrségre.

Arról írt ma reggel a Merce.hu, hogy 30 és 50 ezer forint összegű bírságcsekket küldött két újságírójának a rendőrség, mivel a január 23-án, a Hadházy Ákos független ellenzéki képviselő által a Legfőbb Ügyészség elé szervezett budapesti tüntetés hivatalos befejezését követően kialakult spontán demonstráció során, a tömeget követve maguk is felmentek a Bajcsy-Zsilinszky úti felüljáróra, hogy ne kelljen megszakítani az élő Facebook-tudósítást és olvasóiknak bemutathassák  az események alakulását.

A 30 ezres bírságot Diószegi-Horváth Nóra kapta, míg Kiss Soma Ábrahámnak jutott a magasabb, 50 ezer forint összegű szabálysértési csekk. A bírságot a KRESZ megszegésére hivatkozva kapták, ami azért különös, mert a spontán demonstrációkat a rendőrség általában biztosítani szokta, jelen esetben azonban még az eseményről tudósító újságírókat is büntetni próbálja.

Holott a rendőrségi határozat maga is idézi a sajtótörvényt, ami alapján a  médiatartalom-szolgáltató, annak munkavállalója vagy a médiatartalom-szolgáltatóval munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy nem vonható felelősségre olyan jogsértésért, amelyet valamely közérdekű információ megszerzésével összefüggésben követett el, és az adott információ általa nem, vagy csak aránytalan nehézséggel lett volna más módon megszerezhető, feltéve, hogy az így elkövetett jogsértés nem okoz aránytalan vagy súlyos sérelmet, továbbá az információ megszerzésére nem a minősített adatok védelméről szóló törvény megsértésével került sor.

Tudósítsanak a járdáról, akkor is, ha nincs járda?

A rendőrség szerint azonban a mércések máshogyan, az úttestről való lelépés nélkül, a járdáról is tudósíthattak volna. A Merce.hu munkatársai azonban megjegyezték, hogy nincs is járda a felüljárón, így nem volt hová menniük, arról kellett dönteniük, hogy tudósítanak-e vagy sem. A két újságíró most rendőrségi meghallgatást kezdeményez, és abban bízik, hogy végül a rendőrség is belátja, hogy tévedett.

A Klubrádió riporterét is megbüntetnék,  a Helsinki Bizottság próbál segíteni neki

A Media1 információja szerint nem csak a Merce.hu munkatársai kaptak bírságot a tüntetés után. A január 23-i spontán demonstráción ugyancsak jelen volt Kemény Dániel, a Klubrádió riportere, aki szintén próbált tudósítani az eseményekről, már amikor épp nem akadályozták őt a munkavégzésben a rendőrök igazoltatással. Kemény már korábban megkapta a csekket, egy 30 ezer forint összegről szóló szabálysértési határozat mellé helyezve azzal, hogy fizesse be, ha nem akarja, hogy közérdekű munkára vagy végső esetben elzárásra változtassák a büntetést.

Kemény Dániel a Media1 érdeklődésére kedden elmondta: a Magyar Helsinki Bizottság jogászai önzetlen segítséget ajánlottak neki, és a tanácsukra panaszos levelet fogalmazott a rendőrségnek, majd nem fizette be a szerinte igazságtalanul kirótt bírságot. Az ügy azonban ezzel sem ért véget, ugyanis március 18-ra beidézték őt a rendőrségre. Kemény Dániel most abban bízik, hogy a személyes találkozón megértik, illetve elfogadják az érveit és végül visszavonják a határozatot.

Kiemelt kép: acscom, freeimages
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások