Csepeli Hírmondó

Újra választási törvényt sértett a Csepeli Hírmondó

Bírságot kapott a csepeli önkormányzathoz köthető helyi sajtótermék, amiért több lapszámában is megsértette az esélyegyenlőség elvét az uniós választásokat megelőző kampányidőszakban.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

149 ezer forint bírságot rótt ki a Fővárosi Választási Bizottság a Csepeli Hírmondó elnevezésű sajtótermékre hétfőn, mivel az újság több lapszáma megsértette a választási eljárási törvény azon alapelvét, ami alapján a jelöltek és jelölő szervezetek részére azonos feltételeket kell biztosítani – értesült a Media1 abból a határozatból, amit a panaszosok juttattak el részünkre.

A Fővárosi Választási Bizottság egyetértett a panaszosokkal, hogy a Csepeli Hírmondó jogsértést követett el, amikor idei, 10. évfolyamának 7., 8. és 9. lapszámaiban csak a Fideszhez köthető politikusok, például Orbán Viktor miniszterelnök, Németh Szilárd fideszes politikus és a szintén Fidesz-KDNP-s Novák Katalin kaptak megjelenési lehetőséget, míg a többi, az uniós választáson résztvevő párt jelöltjei nem.

A Fővárosi Választási Bizottsághoz egyébként Bogád Zoltán egykori indexes újságíró, ellenzéki aktivista (a megszűnt Együtt egyik egykori alapítója), valamint az MSZP fordult kifogással az eljárást megelőzően. Az eljárás során szkennelt lapokkal is tudták igazolni, hogy a lap milyen technikákkal segítette Orbán Viktor pártjának kampányát, és közölt például a Fidesz-KDNP támogatására buzdító anyagot.

Az FVB a bírságon felül eltiltotta a Csepeli Hírmondót a további jogsértéstől.

Tavaly hasonlóért 1,3 millió forintot kellett fizetnie a Csepeli Hírmondónak

A Csepeli Önkormányzat tulajdonában lévő kft. egyébként nem először sértette meg a lapjával a választási eljárási törvényt.

A tavalyi országgyűlési választások alkalmával a Kúria a mostaninál nagyobb, 1,3 millió forint összegű bírságot rótt ki a lapra, mely jócskán túltolta Németh Szilárd és a Fidesz népszerűsítését.

Ezek szerint a kft-.re azonban nem különösebben volt elrettentő hatással a korábbi bírság, ami persze nem meglepő, hiszen nem a városvezetés tagjainak kell azt befizetnie, hanem az adófizetők pénzéből rendezik az összeget.

Szándékosság, közpénzből

A Fővárosi Választási Bizottság egyébként súlyosbító körülményként értékelte, hogy a lap közpénzből jelenik meg, és a határozat alapján elvárható lenne, hogy semleges pozíciót foglaljon el.

A Fővárosi Választási Bizottság szerint megállapítható a médiaszolgáltató szándékossága is, ugyanakkor figyelembe vette például azt is, hogy a Csepeli Hírmondó egy helyi lap, melynek az olvasóközönsége a XXI. kerületre korlátozódik.

A kormányközeli médiavállalatok közül több, így a TV2 és az MTVA is kapott mostanában bírságokat (ezeket a Nemzeti Választási Bizottság rótta ki), amiért a médiaszolgáltatók megsértették a választási eljárási törvényt a mostani kampányban – erről itt írtunk bővebben. A bírságokat azonban a médiavállalatok könnyen ki tudják gazdálkodni, köszönhetően a közpénzeknek.

Frissítés 2019.05.18

Az NVB megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság döntését

A Nemzeti Választási Bizottság megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság döntését, a Csepeli Hírmondónak mégsem kell bírságot fizetnie, mivel az NVB szerint nem szándékosan volt kiegyensúlyozatlan. Az NVB az ülésen egyébként elmarasztalta az RTL-t, és döntöttek arról is, hogy a TV2 nem hibázott, amikor kormányüzeneteket sugárzott a Tényekben.

Borítókép: A Csepeli Hírmondó legutóbbi borítójának részlete

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti