fbpx
A díjazottak: Chilton Flóra, Tóth Bálint, Moskovics Judit, Szente Natália, Hauer Szilvia, Bárdi Bálint, Zalavári Noémi, Szász Júlia, Földes András Fotó: Labancz Viktória

Átadták a Hégető Honorka-díjat

A fődíjat idén a 24.hu alkotói stábja vehette át, de elismerést kapott az RTL Klub, az Index.hu, az Északi Támpont Egyesület és a Háttér Társaság alkotógárdája is. Posztumusz díjat kapott Baló György.

A Hégető Honorka Alapítvány idei pályázatának fődíját a 24.hu alkotócsapata, Szász Zsófia, Zalavári Noémi és Bárdi Bálint kapta, a zsűri két videós pályázatot díjazott. Bárdi Bálint és Zalavári Noémi  Egyiptomi kifőzdés eteti ingyen a szegényeket a VIII. kerületben című filmjüket Hana Samir Kamelről készítették. Az Egyiptomból érkezett Hana a Mátyás tér mellett visz magyar konyhát, és ingyen ad ételt a rászorulóknak. Hitvallása, hogy üzletében nem a vendéget, hanem a barátot várja.

Szász Zsófia – Bárdi Bálinttal közösen – Apukám sörözik, mamám sörözik, anyukám nincs otthon című filmjét a Böjte Csaba alapítványa által működtetett Gyermek Jézus Otthonban forgatott. A romániai felújított kastélyépületben olyan gyerekekre vigyáznak, akik a környékbeli falvak mélyszegénységben élő családjaiból kerültek oda, legtöbbször azért, mert az alkoholizmusban szenvedő szülők nem tudják őket megfelelően ellátni. Volt olyan iskoláskorú, aki analfabétaként érkezett, és volt olyan, aki még a meleg vizet sem ismerte, mielőtt az otthonba került.

Megosztva kapott díjat az RTL Klub és az Index.hu

Megosztott díjat kapott Moskovics Judit, az RTL Klub Házon kívül című műsorának szerkesztő-riportere, és Földes András, az Index.hu újságírója.

Moskovics Judit Magyarország egyik legkeményebb munkájáról, az otthonápolásról készített kisfilmet. Riportjában egy olyan édesanyát mutat be, akinek élete forgatókönyve több mint 20 éve ugyanaz: soha nem lazíthat, nem mehet szabadságra, mégsem panaszkodik. Kisfiát 23, férjét 5 éve ápolja napi 24 órában, mindezt elképesztő derűvel és kitartással.

Földes Andrást a Menekülésem a titkosügynök elől a rabszolgaság országában című videóriportjáért díjazták. Filmjét Líbiában forgatta, ahol Kadhafi bukása óta teljes káosz uralkodik és tízezrével indulnak a menekültek Európa felé.

Hégető Honorka-díj.
Hégető Honorka-díj. Fotó: Labancz Viktória

Elismerést kaptak az Északi Támpont Egyesület alkotói

Megosztott díjat kapott továbbá Chilton Flóra és Hauer Szilvia. Chilton Flóra az Északi Támpont Egyesület alkotója, aki Reziliencia című videoklipjével nyert.

A készítők bizonytalan helyzetben lévő, intézményben élő kamaszokkal dolgoztak együtt, céljuk pedig az volt, hogy művészeti és mentálhigiénés eszközökkel ráébresszék a fiatalokat saját tehetségükre.

A dalt a kamaszok Horváth Kristóf mentor segítségével írták meg és énekelték fel, a zenei alapot Oláh Edmond Mizzo készítette. A videoklipet teljes egészében leadta az RTL Klub Híradója is.

A Háttér Társaság munkáját is díjazták

Hauer Szilvia, a melegjogokkal foglalkozó Háttér Társaság munkatársaLMBTQI a gyerekem! című filmjéért érdemelte ki a Hégető-díjat.

A szervezet riportjában olyan szülők mesélnek őszintén tapasztalataikról, akiknek gyerekük meleg vagy transznemű. A film célja, hogy az érintett családok tudják, nincsenek egyedül, mások is vannak hasonló élethelyzetben, és van arra lehetőség, hogy kibeszéljék a felmerülő gondokat.

Posztumusz díjjal ismerték el Baló Györgyöt

A díjátadó szervezői posztumusz díjjal fejezték ki tiszteletüket a márciusban elhunyt Baló György személye és munkássága iránt, aki a kezdetektől a Hégető Honorka-díj zsűrijének elnöki posztját töltötte be.

A díjat Baló György lánya, Baló Vera vette át.

Fontos társadalmi problémákról

A Hégető Honorka-díjat azok az újságírók, alkotók kapják, akik fotó vagy videó formájában alkotásukkal fontos társadalmi problémákra, ügyekre adnak lehetséges válaszokat.

A 2003-ban létrehozott díj az autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka, az RTL Klub egykori szerkesztő-riporterének emlékét őrzi, aki az elesettekről, illetve a hátrányos helyzetben lévő emberekről készített filmeket.

„Fontosnak tartjuk, hogy elismerjük azokat az újságírókat, akik a megszokottól eltérően olyan témákkal foglalkoznak, amelyek másképp talán soha nem jutnának el a közönséghez. Olyan pályaműveket kerestünk, amik nem csupán rávilágítanak, de megoldási javaslatot is adnak egy-egy fontos társadalmi problémára, élethelyzetre. Idén közel 80, különösen színvonalas pályázati anyag érkezett hozzánk”

– mondta el Kotroczó Róbert, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi elnöke, az RTL Magyarország hírigazgatója.

A Hégető Honorka-díj zsűritagjai idén Veiszer Alinda, Horvát János és Weyer Balázs újságírók voltak, a zsűri elnöke Horvát János volt.

A díjnyertes 24.hu-ról egyébként érdemes elmondani, hogy két anyagát díjazták, de összesen 18 művel pályázott a szerkesztőség. Voltak viszont kevésbé lelkes médiumok is: a TV2-től és a közmédiától egyetlen pályázat sem érkezett a zsűrihez.

A díj támogatói az RTL Klub, a Telenor Magyarország Zrt. és a Hégető-család voltak.

Borítókép: A Hégető Honorka-díj 2019 díjazottjai (balról jobbra): Chilton Flóra, Tóth Bálint, Moskovics Judit, Szente Natália, Hauer Szilvia, Bárdi Bálint, Zalavári Noémi, Szász Júlia, Földes András, Labancz Viktória. Fotó: Labancz Viktória
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások