fbpx
HVG címlap a Mahir hirdetőoszlopain néhány héttel ezelőtt. Hamarosan lehet, hogy már nem lehet ilyen, pedig 40 éven át hirdettek így. Fotó: Ladányi András / Media1

Eltüntetnék a HVG címlapjait az utcákról

Nem hirdetheti magát többé a HVG Hetilap a Mészáros Lőrinc közelébe került Mahir Cityposter hirdetőoszlopain, pedig 40 éven át így reklámozta a kiadó az aktuális címlapjait.

Bár a HVG címlapokból készült plakátok negyven éven át – az 1979-ben elindított hetilap megjelenése óta –  minden héten kikerültek a hirdetőoszlopokra, ez már innentől csak múltidő.

A HVG ugyanis szerdán a honlapján közölte:

„a Mészáros-birodalomba beszippantott Mahir Cityposter egyoldalúan és azonnali hatállyal, jogszerűtlenül felmondta a kiadóval kötött szerződést. A hetilap kiadója azt is állítja, hogy a Mahir semmiféle magyarázatot nem adott erre, azaz minden előzetes jel nélkül, egy április 12-i keltezésű levélben jött a levél a Mahir Cityposter Kft.-től a HVG Kiadó Zrt.-nek, hogy azonnali hatállyal felmondja a reklámcég a két cég között fennálló, a HVG hetilap címlapjairól készített plakátok kihelyezéséről szóló, nem felbontható szerződést.”

 A Mahir Cityposter nem képes garantálni, amit vállalt

Annyit azért hozzátettek a levélben állítólag, hogy a Mahir nem tud teljes mértékben eleget tenni vállalt kötelezettségeinek, nem képes garantálni a teljes darabszám megjelenítését, ezért a szerződés értelmében nem lesz jogosult hirdetési díjra, ez pedig nem szolgálja a cég érdekeit.

„Hogy erre a helyhiányra (?) miért éppen most döbbentek rá, és ez mivel áll összefüggésben, azt nem részletezték. Miként érdemben nem tárgyaltak a szerződéses feltételek esetleges újragondolásáról sem, részükről jelen állás szerint ez egy véglegesnek szánt döntés: a HVG-címlapok a jövőben nem jelenhetnek meg az ország különféle pontjain a Mahir oszlopain”

– írják a HVG honlapján.

Kész jogi útra terelni az ügyet a HVG Kiadó

A kormánykritikus közéleti-gazdasági hetilap emlékeztetett:  eddig a plakátok az éppen aktuális hatalomtól függetlenül lehettek kint évtizedeken át az utcákon, és részei voltak Magyarország városai, az itt élők életének. Ezt törölte most el a döntés, amelyet a jelenleg Mészáros Lőrinc ügyvédjéhez köthető cég vezetésében és/vagy tulajdonosi körben és/vagy egy ennél még befolyásosabb szinten meghoztak.

A HVG Kiadó jelezte: megpróbál jogi úton érvényt szerezni a megkötött szerződésben foglaltaknak, közben keresik annak a módját, hogy olvasóik ne maradjanak le a hetilap immár ikonikus címlapjának megismeréséről.

A HVG e heti címlapját a cenzúragyanús ügy miatt mi is megosztjuk. Mint látszik, éppen Rogán Antal fideszes képviselő feleségét, Rogán-Gaál Cecíliát emelték ki a borítóra, illetve a lap egyik fókusztémája a Nemzeti Együttműködés Rendszerének működtetőinél landoló közpénzek.

A HVG aktuális borítója, amit már nem reklámozhattak a hirdetőoszlopokon
A HVG aktuális borítója, amit már nem reklámozhattak a hirdetőoszlopokon

A Media1 egyébként kereste szerdán a Mahir Citypostert, de a központi telefonszámot egyelőre csak egy biztonsági szolgálatos munkatárs vette fel. Próbáljuk felvenni a céggel a kapcsolatot más módon is, hogy kiderítsük, mi a magyarázatuk a történtekre, így e-mailben is megkeressük a céget. Ha reagálnának a kérdéseinkre, arról beszámolunk.

Frissítés (2019.04.18 18:37)

Flashmobbal tiltakoztak ma Budapesten a HVG munkatársai a történtek miatt. A Mahir Cityposter eközben továbbra sem válaszol a kérdéseinkre.

Kiemelt kép: HVG címlap a Mahir hirdetőoszlopain néhány héttel ezelőtt. Hamarosan lehet, hogy már nem lehet ilyen, pedig 40 éven át hirdettek így. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások