Borítókép: A HVG stábjának flashmobja a Széll Kálmán téren Budapesten 2019.04.18-án. Fotó: HVG/Máté Péter (A HVG engedélyével)

Cenzúra ellen tiltakoztak Budapesten a HVG munkatársai

A látványos tiltakozás oka, hogy a Mészáros Lőrinc közelébe került Mahir Cityposter húzása miatt a HVG nem népszerűsítheti magát az általa bérelt utcai hirdetőoszlopokon, ahogy azt 1979 óta megtehette. A Mahir Cityposter eközben továbbra sem válaszol a kérdéseinkre.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Villámcsődületet, más néven flashmobot tartottak Budapest egyik forgalmas terén, a Széll Kálmán téren csütörtökön a HVG és hvg.hu munkatársai, miután a felcsúti dollármilliárdos Mészáros Lőrinc közelébe került Mahir Cityposter egyoldalúan felbontotta a HVG Kiadóval kötött szerződését, mely lehetővé tette, hogy a HVG minden héten a reklámcég hirdetőoszlopain népszerűsíthesse aktuális lapszámának ikonikus címlapjait.

A Facebookon is közvetítették az eseményt, ahogy a HVG csapata felmutatta a Rogán Antal feleségét is ábrázoló e heti címlapot. Ekkor készült az alábbi videó.

Jakus: Ez a cenzúra minősített esete

A mai tiltakozáson Jakus Ibolya, a HVG felelős szerkesztője arról beszélt, a kiadó szerződésbontást a cenzúra minősített esetének tartja, hiszen a hetilap címlapjai több évtizede ott voltak a hirdetőoszlopokon, függetlenül attól, épp milyen kormány vezette az országot és kié volt a Mahir. Jakus Ibolya hozzátette, szerinte ez a sajtószabadság elleni újabb támadás, pedig már így is csak mutatóban van sajtószabadság.

„Hisz a sajtó nagy részét bekebelezték, felvásárolták, bezárták. A sajtószabadság kicsi szigetekbe szorult vissza, a hirdetési piacot teljes mértékben eltérítették a lakájmédia irányába, és most ezt a csatornát is el akarják zárni”

– mondta a felelős szerkesztő, aki szerint az egész mögött politikai döntés lehet.

A HVG újságíróinak flashmobja a Széll Kálmán téren. Fotó: HVG/Máté Péter (A HVG engedélyével)
A HVG újságíróinak flashmobja a Széll Kálmán téren. Fotó: HVG/Máté Péter (A HVG engedélyével)

Jogi útra terelik az ügyet

Ahogy arról tegnap Media1 már beszámolt, a Mahir Cityposter Kft. április 12-én küldött egy levelet a kiadónak annak a hirdetési szerződésnek az azonnali hatályú felbontásáról, ami lehetővé tette eddig a hetilap címlapjainak kihelyezését. Azonban a szerződés a HVG szerint úgynevezett nem felbontható típusú kontraktus volt, illetve aggályosnak tartják az azonnaliságot is.

A lépést a hirdetőoszlopos, kormányközeli cég azzal magyarázta, hogy nem tudja teljesíteni a vállalásait, azaz olyan darabszámban megjeleníteni a plakátokat, mint szerették volna. Arra azonban nem adtak választ, hogy a helyhiány átmeneti-e, más hirdetéseket is érint, vagy csak a HVG-t, és hogy miért nem akarják újratárgyalni a szerződést a kiadóval.

A HVG most jogi úton próbálja érvényesíteni a szerződésében foglaltakat.

A Mahir Cityposter tovább hallgat

A Media1 már tegnap is kereste a Mahir Cityposter munkatársait, először telefonon, majd írásban, de senki nem reagált a kérdéseinkre, többek között arra, mi a magyarázatuk az egészre, és nem gondolják-e, hogy sérül a sajtószabadság az eset kapcsán. Miután írásban sem válaszoltak, próbáltunk ismét telefonon is érdeklődni pénteken, de már délután 2-kor a telefont kezelő biztonsági szolgálat azt közölte, nincs bent senki a cégnél, legközelebb húsvét után, jövő kedden keressük őket.

HVG címlap a Mahir hirdetőoszlopain néhány héttel ezelőtt. Hamarosan lehet, hogy már nem lehet ilyen, pedig 40 éven át hirdettek így. Fotó: Ladányi András / Media1
HVG címlap a Mahir Cityposter hirdetőoszlopain néhány héttel ezelőtt Óbudán, a Flórián téren. 40 éven át hirdettek így. Fotó: Ladányi András / Media1

Frissítés 2019.04.22

Mostanra kiderült, mi kerül a HVG címlapjainak helyére a Mahir Cityposter hirdetőoszlopain. Egy Orbán-közeli bulvárlap, a Hot magazin címlapja váltotta a HVG borítókat.

Borítókép: A HVG stábjának flashmobja a Széll Kálmán téren Budapesten 2019.04.18-án. Fotó: HVG/Máté Péter (A HVG engedélyével)

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti