fbpx
A nova24tv weblapja

Kormányközeli magyar médiavállalkozók Szlovéniában terjeszkednek

15 százalékot szerzett a szlovén Nova24TV-ben a magyar miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójához, Habony Árpádhoz sorolt Adamik Ágnes.

A Habony Árpádhoz sorolt Adamik Ágnes cége, a Hespereia Vagyonkezelő Zrt. 15 százalékot szerzett a szlovén Nova24TV-ben – írta meg a szlovén siol.net híre alapján a 24.hu.

Adamik Ágnes sokáig a köztévénél volt vezérigazgató-helyettes. Az általa 2018 novemberében létrehozott Hespereia a Ripost Media 15 százaléknyi részesedését vásárolta meg a Nova24TV-ben. A cikk szerint a korábbi számítások alapján már közel félmilliárd forintot tettek be Fidesz-közeli magyar cégek szlovén médiavállalatokba, ami várhatóan tovább nő.

A Hespereia Vagyonkezelő Zrt. céginformációs adatlapja. Forrás: Opten / Media1
A Hespereia Vagyonkezelő Zrt. céginformációs adatlapja. Forrás: Opten / Media1

A cikk kitért arra is, hogy a Nova24TV a szlovén ellenzéki párt, az SDS holdudvarába tartozik, a párt vezetője, Janez Janša pedig jó viszonyban van Orbán Viktor magyar kormányfővel.

Felidézték: a (nem hivatalos) miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád és köre 2017-ben szállt be a szlovén médiapiacra, többek között a magyar Ripost bulvárlapot kiadó Ripost Média Kft.-vel, a szlovén Ripostnak pedig az egykor szintén köztévés Schatz Péter lett a tulajdonosa. A belépésből még egy pártfinanszírozási botrány is lett, jegyezte meg a cikk.

Adamik 2018-ban Crecol Media néven alapított céget Szlovéniában 400 ezer eurós befektetéssel, majd ő és Schatz beszállt több olyan macedón sajtótermékbe, amelyek a Magyarországra szökött és itt menedékjogot szerző Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt támogatják. Ezt követte a Nova24TV-be való bevásárlás.

A szlovén híroldal szerint Adamik szlovén befektetése a Fidesz, az SDS, illetve Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE közötti kapcsolatot is erősítheti.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások