A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

A Hír TV kirúgott munkatársai segítséget kapnak a MÚOSZ-tól

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint elfogadhatatlan a szerintük megfélemlítő hatású tömeges elbocsátás, ezért jogi segítséget ajánlanak a HírTV-től elbocsátottaknak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Közleményt adott ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége az Echo TV bezárása, illetve a Hír TV munkatársainak az eddigi információk szerint 180 főt érintő tömeges elbocsátása kapcsán.

A Media1-hez is eljuttatott állásfoglalásban a legnagyobb taglétszámú újságíró-szövetség úgy fogalmaz, hogy

elfogadhatatlan a médiában dolgozók olyan jellegű tömeges elbocsátása, amely megfélemlítő hatású, és a politikai bosszú eszköze. A szövetség jogi segítséget ajánl minden olyan leépített kollégának, aki a folyamat során jogsérelmet szenved.

Kiszolgáltatott újságírók

A közlemény szerint egy demokratikus országban a pártok kiszolgálása nem tartozik a média feladatai közé – ugyanakkor szerencsésebb helyeken a politika sem lép föl ilyen igényekkel. Ha egy médiumnál, cégcsoportnál a (tovább)foglalkoztatás egyetlen kimondott vagy kimondatlan kritériumává a feltétlen párthűség válik, akkor az adott médiatermék elveszíti médiajellegét: az ilyen magatartással a tulajdonos maga ismeri el, hogy nem a sajtó alkotmányos feladatát – a sokszínű és pártatlan tájékoztatást – végzi, hanem egy politikai párt kommunikációs osztályaként tevékenykedik.

A MÚOSZ a Munka Törvénykönyvére figyelmezteti a kormánypárt sajtó-holdudvarát

A MÚOSZ álláspontja szerint Magyarország törvényei a kormánypárt sajtó-holdudvarára is vonatkoznak. Ez – többek között – azt jelenti, hogy a jogszerű elbocsátás indokául csak olyan tény vagy körülmény szolgálhat, amelyet a Munka Törvénykönyve elismer; politikai okból senki nem veszítheti el az állását – írják.

Az elbocsátás során az egyenlő bánásmód követelményét be kell tartani, senkit nem érhet azért joghátrány, mert vélt vagy valós politikai nézetei nem egyeznek a tulajdonoséval

– folytatódik a közlemény.

A MÚOSZ felhívja a gyakorlatilag a teljes stábját leépítő HírTV tulajdonosainak figyelmét a vonatkozó törvényi előírások tiszteletben tartására, az erre hivatott hatóságokat pedig arra kéri, hogy kövessék nyomon a most bejelentett csoportos elbocsátást, vizsgálják meg annak feltételeit, és indokolt esetben lépjenek föl a munkajogot vagy a tájékoztatás és a tájékozódás szabadságát sértő munkáltatói intézkedések ellen.

Az elbocsátott kollégáknak jogi segítséget ajánlunk, ismételten jelezve: nem tartjuk sem hasznosnak, sem az alkotmánnyal és a médiaszabályozás szellemiségével összeegyeztethetőnek, ha pártérdekeket képviselő emberek járnak el

– zárul a MÚOSZ pár perce kiadott közleménye.

A kirúgásokról, a Hír Tv-nél és az Echo Tv-nél történtekről ide kattintva olvashatják el a Media1 korábbi írásait.

Kiemelt kép: A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1.hu

Szóljon hozzá!