fbpx
Az Országház épülete Budapesten.

Megszavazta az Országgyűlés a lex PestiSrácokat

Megszavazta az Országgyűlés, így ezentúl büntetőjogi következmények nélkül közölhető a médiában rágalmazó, becsületsértő közlés, ha az közügyek megvitatása közben történik. Ez az a jogszabály, amelyről néhány hete Huth Gergely, az egyik legtöbb sajtópert vesztő lap, a PestiSrácok főszerkesztője azt nyilatkozta a kormánypárti HírTV-nek, hogy elfogadása esetén pezsgőt bontanak, míg Czeglédy Csaba DK-s jogász arról beszélt, ezzel akarják büntethetlenné tenni Marsi Anikót, a TV2 Tények műsorvezetőjét a tévés elleni büntetőperben. Korábban még kifejezetten súlyosbító körülménynek számított, ha valaki nagy nyilvánosság előtt követett el rágalmazást.

Az Országgyűlés 129 igen és 57 nem szavazattal fogadta el kedden azt a Fidesz által benyújtott jogszabályi módosítást, mely gyakorlatilag megszünteti a médában közölt becsületsértő, rágalmazó tartalmak büntetőjogi következményeit.

Ezután nem lesz büntethető a rágalmazás és becsületsértés, ha ez úgymond a „közügyek szabad megvitatása” közben, egy sajtótermékben történik, kivéve, ha az állítás „nyilvánvalóan és súlyosan” nem sérti valaki emberi méltóságát.

Az eddigi Btk alapján elvben rágalmazásért 2 év börtön is kiszabható volt, ha pedig valaki a becsület csorbítására alkalmas, hamis hang- vagy képfelvételt készített, akkor egy évet kaphatott, ha pedig nyilvánosságra is hozta, akár három évet is. Ha becsületsértésről volt szó, akkor szintén egy év volt kiszabható – idézte fel a törvénymódosítással kapcsolatban a Telex.

A Fidesz azzal indokolta a sajtóban lex lakájmédiaként is emlegetett, jelentős enyhítést hozó Btk-módosítást, hogy ezzel a sajtó „dekriminalizációját” hajtják végre, vagyis meg akarták szüntetni azt, hogy a média munkatársai fenyegetve érezzék magukat egy esetleges börtönbüntetéstől.

Mint arról a Media1 beszámolt, a törvénymódosításért egy kormányközeli szervezet, a csak nevében transzparens Transzparens Újságírásért Alapítvány lobbizott nem sokkal annak benyújtása előtt a Fidesz-frakciónál. Ezt a párt el is ismerte. Az alapítvány az elmúlt években azzal vált ismertté, hogy nem tartotta be az alapítványokra vonatkozó jogszabályi előírásokat, újságírók hiteltelenítésével és propagandisták „megemelésével” foglalkozott.

Kamuzott a Transzparens Újságírásért Alapítvány alapítója az Átlátszó főszerkesztőjével készült vitán a szervezet gazdálkodásával kapcsolatban

A jogszabályi módosítás kritikusai szerint eddig sem volt valós büntetőjogi fenyegetettség a tisztességes újságírói munkát végzőkkel szemben. Például az egyik legtöbb jogsértő tartalmat publikáló lap, a PestiSrácok című Fidesz-közeli revolvermédium visszaeső rágalmazónak számító egyik munkatársa is mindig enyhe következményekkel megúszta, amikor elítélték őt, így nem volt elrettentő hatása a jogi gyakorlatnak. A Telex szerint újságírót még sosem, de egyetlen bloggert állítólag már elítélt a bíróság úgy, hogy ezért letöltendőt kapott.

Ismét bűnösnek találta a bíróság a PestiSrácok volt hírigazgatóját és a lap egyik munkatársát

Még kevesebb eszköz lehet az álhírgyárak elleni hatékony fellépésre

A módosítás értelmében ezután, ha valakit megrágalmaznak a médiában, már csak sajtóhelyreigazítást kérhet vagy személyiségi jogi pert indíthat. A gyakorlat egyébként azt mutatja, hogy sem a sajtóhelyreigazítás, sem a személyiségi jogi per nem bír elrettentő erővel. A helyreigazításokat és a személyiségi jogi perek végén megítélt bocsánatkéréseket egyes médiumok nem teljesítik még jogerős ítélet esetén sem. Néhány hónapja például Huth Gergelyt, a PestiSrácok főszerkesztőjét magánszemélyként azért sújtotta a bíróság pénzbírsággal, mert a lapja nem tartotta be a bíróság jogerős ítéletét és nem közölt le egy helyreigazító szöveget.

Többszázezres bírságot kapott magánszemélyként Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője szabotázs miatt

Emlékezetes, hogy nemrég például a bíróság jogerős ítettel 16 bocsánatkérésére kötelezte a TV2 Tények című műsorát, amiért Juhász Péter volt ellenzéki politikusról hazugságokat közöltek, de az ítélet teljesítését a televízió szabotálja, és inkább kifizeti a bíróságok által kiszabott végrehajtási bírságokat.

Újabb félmilliós bírságot kapott a TV2, amiért továbbra sem olvassa be a bíróság jogerős ítéletét Juhász Péterrel kapcsolatban – a hírigazgató nem válaszol

 

Épp tegnap írtuk meg továbbá, hogy a kormánypárti Mediaworks (KESMA) vezérigazgatója, Kálmán Erika kapott pénzbírságot magánszemélyként, amiért a fideszes médiaholdinghoz tartozó Origo nem közölt szabályszerű bocsánatkérést Donáth Annáról, a Momentum politikusáról.

Megbírságolták a kormánypárti médiagólem vezérigazgatóját

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) szerint a változtatás jó pont lesz a szólásszabadság dekriminalizációját évek óta követelő Európa Tanács és az Európai Unió felé, de önmagában még nem javít a hazai sajtóviszonyokon.

Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője néhány hete azt nyilatkozta a HírTV-nek, ha elfogadják ezt a jogszabályi változtatást, pezsgőt bontanak a lapjuknál.

Huth Gergely behűtött egy pezsgőt, amiért büntetőjogi következmények nélkül rágalmazhat a PestiSrácok ezután

Czeglédy Csaba DK-s jogász szerint a jogszabályi változtatás hátterében az áll, hogy így akarják elérni, hogy a jelenleg rágalmazs vádjában vádlottként bíróság előtt álló Marsi Anikót, a TV2 Tények műsorvezetőjét és a csatorna több más munkatársát felmentsék az ellenük folyó büntetőperben.

Czeglédy: A Fidesz Marsi Anikóék büntethetetlensége érdekében módosítja a Büntető Törvénykönyvet

Szembesítettük Marsi Anikó vádlottat, a Tények műsorvezetőjét Marsi Anikóval, a TV2 hírolvasójával

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon. Megtalálhat minket Facebookon is.

Borító: Depositphotos.com / stock
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások