fbpx
DDOS, túlterheléses támadás

Megint bűnözők blokkolták a Media1-et – nemzetközi szervezet figyelmét is felkeltette a magyar hírportálok elleni tömeges támadás

Kedden ismét a média világával foglalkozó hírportálunk került az internetes bűnözők célkeresztjébe, akadályozva ezzel olvasóink tájékozódását és károkat okozva ezzel médiumunknak. Eközben nemzetközi érdeklődés is kezd kibontakozni a magyarországi portálok elleni tömeges támadások ügye körül.

Tegnap, kedden a déli órákban ismét túlterheléses, úgynevezett DDoS támadás érte a Media1.hu-t és podcast oldalunkat, a vipcast.hu-t.  Rövid idő alatt először 37,8 millió adatlehívási lekérés zúdult szerverünkre (amit úgy kell elképzelni, mintha a külföldön élő magyarokat is beleszámolva a teljes magyar populáció kétszerese próbálta volta meghívni egyidejűleg az oldalt), majd egy későbbi hullámban újabb 31 millió lekérés érkezett az oldalra.

Ebből is látszik, hogy a DDoS (Distributed Denial of Service) támadások lényege, hogy egyidejűleg extrém magas számú, a támadásba bevont eszközről (például kínai robotporszívóról, nem frissített számítógépekről stb.) érkezik adatlekérési igény az adott célpontok (jelen esetben a mi médiumunk) ellen. Mivel olyan magas eszközszámról van szó, ami a normális értéknek sokszorosa, az infrastruktúra nem képes kiszolgálni azt, így végül azok sem tudják elérni az oldalt, akik jószándékúan tennék azt, ugyanis nem jut számukra kellő erőforrás.

Az adatlekérések ezúttal is orosz, kínai és más országok internetes címei mögé bújva érkeztek. Egy ideig a tartalmak feltöltése, frissítése sem volt lehetséges, és átmenetileg a magyar látogatók számára is adódtak időnként problémák, ha a híreinket el akarták érni. A támadások miatt átmenetileg szigorú technikai korlátozásokat kellett bevezetnünk. Olvasóinktól ezúton is elnézést kérünk, amiért a bűncselekmény következtében esetleg átmenetileg nem tudták elérni a tartalmainkat.

Az elmúlt hetekben megannyi más hazai hírportált és már bennünket is több alkalommal egy időre blokkoltak. Mint arról már beszámoltunk, az elmúlt napokban, szombaton, vasárnap és hétfőn az Index.hu-t és az Indamedia csoport további 6 lapját, a Velvet, a Totalcar, a Port.hu, a Femina.hu, a divany.hu és az Indavideó oldalakat érte támadás, de előtte az elmúlt hetekben az atv.hu, az Eduline.hu, a 444.hu, a hvg.hu, a Népszava.hu, a Media1.hu, a Vipcast.hu, a Magyar Narancs oldala, a Hírhugó, a Balramagyar.hu, az Ellenszél.hu, az Ellenlábas.hu, a Nyugatifény.hu, a Pécsma.hu és a Klubrádió internetes streaming szolgáltatását is hasonló DDoS támadás érte.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az elkövető mindössze egy figyelemre vágyó magányos farkas-e, vagy valamilyen szervezet áll-e a bűncselekmények mögött.

Nemzetközi érdeklődés a magyarországi portálok elleni tömeges támadások ügye körül

A magyar médiumok tömeges megbénítása már az egyik nemzetközi szervezet, a European Centre for Press and Media Freedom figyelmét is felkeltette, és a sajtószabadság elleni támadásokat összegző térképükre is felkerültek az esetek (lásd itt és itt). Az IPI (Nemzetközi Sajtóintézet) vezetője pedig arról tájékoztatta a Media1-et, hogy olyan technológiai partnereket keresnek, akik segítséget nyújthatnak a magyarországi portáloknak, hogy az egyre rendszeresebb és egyre durvább támadások elleni fellépés hatékonyságán javítani lehessen.

További hírek találhatók a Media1.hu oldalon. Megtalálhat minket Facebookon is.

 Fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások