fbpx
Egy okostelefon képernyője a chatGPT mesterséges intelligencia-alapú chatbot logojával.

Szigorítaná a ChatGPT-hez hasonló chatbotokra vonatkozó szabályokat az EU

Ha átmegy a tervezet, komoly biztosítékoknak kell lennie a ChatGPT-hez hasonló szolgáltatásokban.

Az Európai Parlament képviselői azt szeretnék, ha a chatbotok olyan biztosítékokat tartalmaznának, amelyek megakadályozzák, hogy az uniós jog szerint illegális tartalmakat hozzanak létre – írja az Euronews. A képviselők nagy többséggel szavazták meg a rendelettervezet kidolgozását, ami tulajdonképpen a mesterséges intelligencia etikus fejlesztését tenné kötelezővé.

A szavazás a belső piaci és állampolgári jogi bizottságok közös ülésén történt meg, és további rendelkezésekkel egészítette ki az Európai Bizottság eredeti szövegét. Ezek alapján a chatbotoknak átláthatóknak kell lenniük, tartalmazniuk kell jogellenes tartalmak elleni biztosítékokat, és tiszteletben kell tartaniuk az olyan alapvető jogokat mint a véleménynyilvánítás szabadsága.

A képviselők azt is szorgalmazták, hogy tiltsák be az általuk „tolakodónak és diszkriminatívnak” nevezett mesterséges intelligencia felhasználását, például a biometrikus azonosítást a közterületeken, az érzelemfelismerő rendszereket és a prediktív rendőrségi rendszereket.

A képviselőknek még jóvá kell hagyniuk a plenáris ülésen a tárgyalási mandátumot, amelyet aztán a tagállamokkal folytatott megbeszélésekhez használnak majd fel.

ChatGPT-vel készült a dömösi pap prédikációja

Németországban is felmerült a ChatGPT betiltása

Mélyinterjú a ChatGPT-vel: vendégünk volt a mesterséges intelligencia, akivel a médiaszabadságról is beszélgettünk (Media1 Podcast)

Nincsenek tisztában a felhasználók a ChatGPT kiberbiztonsági kockázataival

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

borító: stock / Depositphotos

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások