fbpx
Varga Zoltán, a 24.hu-t is működtető Central Médiacsoport tulajdonosa.

Már három személyt is gyanúsítanak a 24.hu tulajdonosának ügyében

A kormánypárti Magyar Nemzet szerint újabb személyt hallgatott ki gyanúsítottként a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) abban az ügyben, amely a 24.hu portált is működtető Central Médiacsoport tulajdonosához, Varga Zoltánhoz köthető, és melyben azt vélelmezik, hogy áron alul adtak el egy nagyrészt EU-s pénzből létrehozott céget.

Már összesen három érintettje van annak a büntetőeljárásnak, aminek egyik terheltje Varga Zoltán nagyvállalkozó – derült ki a Fővárosi Főügyészségnek a fideszes médiaóriásba, a KESMA-ba tartozó napilapnak, a Magyar Nemzetnek küldött válaszából. A főügyészség közölte azt is, hogy „a terheltek a gyanúsítás ellen panasszal éltek, amelyeket a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség megvizsgált, és azokat – mint alaptalanokat – elutasított”.

Ismert, a 24.hu tulajdonosát és egy társát novemberben költségvetési csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsították meg, miután az adóhatóság azt feltételezi, hogy a korábban Vargához köthető, lényegében uniós pénzből megalapított Nógrádi Vegyipari Zrt. részvényeinek pár évvel ezelőtti eladásával kár érhette az Európai Unió költségvetését. Úgy tudjuk, a harmadik gyanúsítás is ezzel a tranzakcióval van összefüggésben.

A NER-lap információi szerint a pénzügyi nyomozók azt feltételezik, hogy a kár több mint félmilliárd forint.

A Central tulajdonosa elleni nyomozás alapjául az szolgált, hogy Budai Gyula fideszes politikus tavaly feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), majd pár hónappal később a NAV-nál is amiatt, hogy a Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. úgymond áron alul adta el a Nógrád Vegyipari Zrt.-t 2020 áprilisában. A feljelentés szerint Varga az igazgatósági ülésen elmondta, hogy a cég értéke valószínűleg nagyobb mint az Avogadro Projekt Kft. 459 millió forintos vételi ajánlata, de a körülményeket figyelembe véve annak elfogadását javasolta. Létrehozásakor 600 millió forintot fektettek be a Nógrádi Vegyipari Zrt.-be.

A tranzakció azért érdekes, mivel 2010-ben a Jeremie I – a kkv-k piacképességének javítására létrehozott – uniós program segítségével alapították a Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelőt. Ebből a támogatásból 5 milliárd forintnak megfelelő euró került be 70%-ként a tőkealapba, a maradék 30% magánbefektetés volt.

Mint arról a Media1 2020 decemberében beszámolt, a vegyipari vállalat a Fidesz-közeli Garancsi István bizalmi emberéhez került Vargáéktól.

„Nem opció, hogy eladjam a Central Médiacsoportot” – újabb interjút adott Varga Zoltán, a 24.hu kiadójának bűncselekménnyel vádolt tulajdonosa

Három helyreigazítást is közölnie kellett a Magyar Nemzetnek a Jobbikról az ünnepi időszak alatt

„Megkerestek bennünket azzal, hogy ezek nem jó cikkek, le kell venni őket” – állítja a 24.hu bűncselekménnyel vádolt tulajdonosa

Pert nyert a TV2 Tények című műsora ellen Varga Zoltán, a 24.hu-t kiadó Central Médiacsoport tulajdonosa

Védőügyvédje is megerősítette: gyanúsítottként hallgatták ki Varga Zoltánt, a 24.hu hírportált is kiadó Central Médiacsoport tulajdonosát

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Varga Zoltán, a 24.hu-t is működtető Central Médiacsoport tulajdonosa. Forrás: Facebook.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások