fbpx
Radiocafe 98.0

Büntetőfeljelentést tett a Radiocafé és a Millásreggeli stábja

A Radiocafé szerint rosszindulatú hekkerek napok óta túlterheléses támadást folytatnak a rádió és a Millásreggeli című reggeli rádióműsor honlapjai ellen, amivel a cél a médiaszolgáltatás teljes megbénítása. A támadások főleg magyar IP címekről érkeznek, épp akkor, amikor a Millásreggeli adása megy. A sors furcsa fintora, hogy a támadások épp órákkal azután indultak, hogy egy konkurens rádióval eldurvult a viszonyuk a Millásreggeli név körül.

A Media1-nek az ügyben a Radiocafé egyik illetékese azt mondta, hogy a túlterheléses támadások (DDoS) nagyjából egy héttel ezelőtt, épp néhány órával azután kezdődtek, hogy a Jazzy Rádiót üzemeltető cég elérte, hogy – egy védjegyoltalmi jogvitához kapcsolódóan – a Facebook átmenetileg elérhetetlenné tegye a Millásreggeli Facebook-oldalát, azonban az időbeli egybeesésen túl semmiféle tény nem utal arra, hogy a kettő között bármiféle összefüggés lehet, úgyhogy senkit sem szeretne megvádolni, hiszen ez akár véletlen is lehet.

(A Facebook egyébként végül a minap visszaadta a Millásreggeli stábja számára a letiltott Facebook-oldalt, így azt a két rádió közötti jogvita ellenére tovább használhatja a Mihálovics András vezette gyártócég.)

Perrel fenyegeti a Jazzy Rádió a Radiocafét a Millásreggeli név használata miatt és letiltatta a műsor Facebook-oldalát – a műsort 2011 óta gyártó Millásreggeli Kft. panaszt tesz

A Radiocafé egyik illetékese – aki kérte, ne írjuk le a nevét – azt mondta a Media1-nek, hogy a kibertámadások főleg a Millásreggeli adásának idején, reggel 6 és 10 óra között csúcsosodtak ki az elmúlt napokban olyan mértékben, hogy azok időnként teljesen megakadályozták a működést.

Rendőrségi ügy lesz belőle

A rádió és a műsor gyártója rendőrségi büntetőfeljelentést tesz, mivel szerintük szándékos, rosszindulatú támadásról van szó. Kiberbiztonsági szakértőjük szerint rövid idő alatt időnként 10 millió oldallekérés zúdul a site-ra, és a lekérések 90 százaléka az első vizsgálat alapján rosszindulatú, tehát nem arról van szó, hogy hirtelen túl sokan próbálnák hallgatni az adást, és ezt ne bírnák kiszolgálni.

A túlterheléses támadások állítólag mintegy 20-30 magyarországi IP címről érkeznek, és azok mértéke és az adatforgalom is napról napra növekedett az elmúlt napokban, ezért most új szervereket is üzembe helyezett a médiaszolgáltató, és alternatív szervereken is elérhetővé teszik a streamingszolgáltatást.

6 nap, 40 millió oldalmegtekintés

6 nap alatt mintegy 40 millió lekérés érkezett a Rádiócafé és a Millásreggeli oldalaira, és eddig több mint 2 terrabájtnyi adatforgalmat próbáltak lekérni – tudtuk meg.

A Radiocafé szerint a támadások célja, hogy a korlátozott elérésű Dél-Budapest FM 98,0 MHz-es rádiófrekvenciához kapcsolódóan, amit tavaly pályázati úton nyertek el, a rádióműsor streaminggel a le nem fedett országrészekből ne legyen elérhető.

A Media1-nek nyilatkozva a rádió illetékese azt mondta, ha a büntetőeljárás eredményre vezet, annak eredményéről tájékoztatni fogják lapunkat.

A Millásreggeli stábja idén év elejével igazolt át a Jazzy Rádiótól a tavaly indult Radiocaféhoz, ahol a korábbiakhoz hasonlóan is Millásreggeli névvel készítenek műsort.

Sokan jártak már így, nehéz és költséges a védekezés

Az elmúlt években számos online médium ellen indult kibertámadás. A teljesség igénye nélkül támadás érte a Central Médiacsoport több termékét, így például a 24.hu-t, a Hírstartot, az NLC-t, a Startlapot, ezenkívül például a Népszavát, a Klubrádiót, a 444.hu-t, de a Fidesz-közeli médiumokat sem kímélték a hekkerek, így az Origót és a Mediaworks/KESMA több más lapját,  valamint a PestiSrácok weboldalát, és megannyi más lapot, amiről itt olvashatnak.

A túlterheléses támadások ellen a védekezés nagyon összetett feladat. Hogy hogyan lehet kezelni, amikor tömeges adatmennyiséggel árasztják el a szervereket, megbénítva azok elérését, itt érhető el egy beszélgetésünk Nemes Dániel internetbiztonsági szakértővel.

Kivédhetők lennének a túlterheléses támadások egy ismert hazai internetbiztonsági szakértő szerint

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalálhat minket Facebookon is és kérheti híreinket már Telegramon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások