fbpx
dozsgy

Megkapta a holland engedélyt az Oroszország után Lettországban is betiltott orosz Dozsgy televízió

Az orosz hatóságok tavaly márciusban korlátozták a Dozsgy adásaihoz való hozzáférést az Ukrajna ellen indított háborúról szóló tudósításaik miatt, arra hivatkozva, hogy a csatorna „szándékosan hamis információkat terjeszt az orosz katonai személyzet tevékenységéről, valamint szélsőséges tevékenységre és erőszakra uszít”. Később Lettországból működtek, de ott azóta szintén betiltották az adást. Hollandia azonban most a televízió jövője szempontjából kedvező döntést hozott.

A holland médiahatóság öt évre szóló műsorszolgáltatási engedélyt hagyott jóvá a Dozsgy független orosz televíziós csatornának, miután – miután mint a Media1 korábban megírta – Lettországban decemberben visszavonták a csatorna engedélyét – derült ki a holland hatóság honlapján kedden közzétett közleményből, melyet az MTI idézett.

Az orosz hatóságok tavaly márciusban korlátozták a Dozsgy adásaihoz való hozzáférést az Ukrajna ellen indított háborúról szóló tudósításaik miatt, arra hivatkozva, hogy a csatorna „szándékosan hamis információkat terjeszt az orosz katonai személyzet tevékenységéről, valamint szélsőséges tevékenységre és erőszakra uszít”. Mindez az orosz törvények értelmében tilos és büntetendő.

A Dozsgy Lettországban tavaly júniusban Lettországban újraindította műsorait, azonban a lett médiahatóság decemberben az műsorszolgáltatási engedély visszavonása mellett döntött, mivel úgy ítélte, meg, hogy a csatorna „fenyegeti a nemzetbiztonságot és a közrendet.” A médiumot azzal vádolták, hogy olyan tartalmakat sugároz, amelyek Moszkva ukrajnai műveleteit támogatják. Ugyancsak decemberben a lett szabályozó hatóság 10 ezer eurós bírságot szabott ki a csatornára, mert olyan térképet mutatott be, amelyen a megszállt Krím félsziget Oroszország területének részeként szerepelt. A Dozsgyot elmarasztalták továbbá amiatt is, hogy az orosz hadsereget „a mi hadseregünknek” nevezte egyik műsorában, amelyben a műsorvezető a többi között arról beszélt, hogyan lehetne a frissen besorozott orosz katonákat ellátmánnyal segíteni.

A Media1 nemrég arról is beszámolt, hogy a Dozsgy tévé fellebbez a lett hatóság betiltó döntése ellen.

Fellebbez az orosz Dozsgy tévé a lett hatóság betiltó döntése ellen

Az Európai Bizottság elfogadja, hogy Lettország leállította az utolsó független orosz tévét

Külföldről tér vissza az Oroszországban betiltott TV Rain, az egyik utolsó független orosz televízió

Betiltotta Oroszország az Eho Moszkvi rádiót és a Dozsgy online televíziót

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: Dozsgy.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások