fbpx
Egy orosz televízió vezérlője.

Külföldről tér vissza az Oroszországban betiltott TV Rain, az egyik utolsó független orosz televízió

Lettországból fog működni a hazájában feketelistássá vált tévécsatorna.

Újraindul a TV Rain (oroszul: Dozsgy), az egyik utolsó független orosz tévécsatorna, melyet tavaly idegen ügynökké nyilvánított Oroszország, majd néhány hónapja egy ukrajnai háborús tudósítás miatt kénytelen volt befejezni az oroszországi tevékenységét – írta a hvg.hu.

A televíziót azért blokkolták még márciusban, mert az háborúnak merte nevezni az ukrajnai orosz inváziót, nem  pedig „különleges katonai hadműveletnek”, és ezzel szembement a hivatalos orosz narratívával.

A csatorna munkatársai az utolsó napon arra szólították fel a nézőket, hogy mondjanak nemet a háborúra, majd kivonultak a stúdióból, búcsúzóul pedig a szimbolikus jelentőséggel bíró Hattyúk tavát vetítették le – ezt sugározta az állami tévé a Szovjetunió végnapjaiban az 1991-es puccskísérlet idején, amikor nem lehetett a Moszkva utcáin gördülő tankokat mutatni.

Menekülés után feltámadás

A bezárás után a TV Rain munkatársai külföldre menekültek azzal a céllal, hogy ott próbálják meg újraépíteni a televíziót. Ez sikerült is, a Dozsgy moszkvai idő szerint hétfő este 8 órakor egy híradóval kezdte meg újbóli működését egy rigai tévéstúdióból.

A BBC úgy értesült, a televízió már sugárzási engedélyt is kapott az Európai Unióban, ősztől pedig ismétel teljes programmal jelentkezik Lettország mellett Amszterdamból, Párizsból és Tbilisziből is.

Az azonban valószínű, hogy az oroszországi lakosok legfeljebb csak VPN-en, azaz virtuális magánhálózaton keresztül követhetik majd az adást a YouTube-on.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: illusztráció, egy orosz televízió vezérlője. Fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások