fbpx
dozsgy

Az Európai Bizottság elfogadja, hogy Lettország leállította az utolsó független orosz tévét

A Dozsgyot azzal vádolták, hogy Ukrajna lerohanását támogató anyagokat sugároztak.

Az Európai Bizottság nem szól bele abba, hogy a héten Lettország leállította az utolsó független orosz tévét, a Dozsgyot – írja a BBC híre alapján a 444. A bizottság szóvivője azzal érvelt, hogy a „tévé engedélyének visszavonása nemzeti döntés volt, ami a nemzeti szabályokon alapult, és az ország állambiztonsági szolgálatának értékelése után született, a médiumoknak be kell tartaniuk az adott ország nemzeti szabályait és eljárásait, be kell szerezniük a szükséges engedélyeket és vízumot a munkatársaik számára.”

Ugyanakkor hozzátette, hogy a bizottság üdvözli az orosz és belarusz független médiát az Európai Unióban.

A Dozsgyot azzal vádolták a lettországi hatóságok, hogy a tartalom egy része az orosz inváziót támogatta. A csatorna abszurdnak nevezte a vádakat, ahogy a börtönben ülő orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij sajtófőnöke, Kira Jarmis is kiemelte, hogy a Dozsgy bezárása Vlagyimir Putyint segíti.

Betiltotta Oroszország az Eho Moszkvi rádiót és a Dozsgy online televíziót

A Dozsgyot decemberben először 10 ezer euróra büntette a lett médiahatóság, mert térképükön a 2014-ben annektált Krím félsziget Oroszország részeként szerepelt (bár a Krímet mostanra gyakorlatilag teljesen beolvasztották az orosz rendszerbe, a nemzetközi jog szerint továbbra is Ukrajna részéről van szó, az ügy megítélése pedig még Putyin ellenzékében is változó – a szerk.). A csatornát továbbá azért is elmarasztalták, mert az orosz hadsereget „a mi hadseregünknek” nevezték, egy műsorvezetőt el is bocsátottak emiatt.

Külföldről tér vissza az Oroszországban betiltott TV Rain, az egyik utolsó független orosz televízió

Az Oroszországban az egyik utolsó ellenzéki tévének számító csatorna nem sokkal a háború kitörése után, márciusban függesztette fel oroszországi működését, miután Ukrajna lerohanásakor többek közt olyan törvények léptek életbe, amelyek tiltották a háború háborúnak nevezését a sajtóban. Ekkor költöztek Lettországba.

A Dozsgyról egyébként egy dokumentumfilm is készült, amit többek közt a Verzió Filmfesztiválon is meg lehetett nézni.

 

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások