fbpx
Salva Kiir Mayardit dél-szudáni elnök.

Letartóztattak hat újságírót egy videó kiszivárogtatása miatt, amelyen levizeli magát az elnök Dél-Szudánban

Néhány héttel ezelőtt kezdett el terjedni egy videó a közösségi médiában, melyben az volt látható, hogy Dél-Szudán elnöke egy hivatalos rendezvényen összevizelte magát, miközben épp a himnusz szólt.

A történteket azóta sem kommentálta az elnöki hivatal. Mindössze annyit lehetett megtudni más forrásokból, hogy az országot vezető 71 éves Salva Kiir Mayardit vélhetően az időseket különösen érintő húgyúti fertőzésben szenved – ennek kapcsán pedig hamar téma lett az elnök egészségi állapota, és egyre többen kezdték pedzegetni, hogy Mayardit alkalmas-e egyáltalán az ország vezetésére – írja a 24.hu.

Az ügynek most lett folytatása, a The Guardian legalábbis arról ír, hogy Dél-Szudánban letartóztattak hat médiamunkást, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kiszivárogtatták az ominózus videót. A lap a Committee to Protect Journalists (CPJ) nevű újságíró érdekvédelmi szervezet információi alapján meg is nevezte a fogvatartottakat. Ők Joval Tombe, a vezérlőterem igazgatója, Victor Lado operatőr és technikus, Joseph Oliver és Jacob Benjamin operatőrök, Mustafa Osman operatőr és technikus és Cherbek Ruben technikus.

A szervezet a közleményében tiltakozik a letartóztatások ellen, amelyben a sajtószabadság korlátozásának kísérletét látják. Követelik, hogy engedjék szabadon az újságírókat.

Megnőtt idén a meggyilkolt és a letartóztatott újságírók száma

Élő adásban csapódott be a rakéta az újságíró közelében (Videó)

Körözési listára tett Oroszország egy oknyomozó újságírót

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép:Salva Kiir Mayardit dél-szudáni elnök. Forrás: Facebook.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások