fbpx
Koltay András, az NMHH és a Médiatanács elnöke

Lekapcsoltatta a Médiatanács a Jazzy Rádió és a Klasszik Rádió adását szerda estig

Szerda reggel 7 óta nincs adás a Jazzy Rádió és a Klasszik Rádió frekvenciáin, így hiába várták ma reggel a hallgatók a népszerű Millásreggeli című műsort. A történtek mögött az utóbbi évek egyik legsúlyosabb médiatanácsi szankciója van, de a rádió kedvelői számára jó hír, hogy estére várhatóan helyreáll a rendes működés.

A Media1 több olvasója is érdeklődött nálunk az imént arról, miért nem szólt ma reggel a Millás Reggeli a Jazzy Rádióban.

A magyarázata ennek az, hogy ahogy arról a Media1-en még november 25-én beszámoltunk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa úgy döntött elnémítja a Jazzy Rádiót és a Klasszik Rádiót 12 óra időtartamra szankcióként, mivel mindkét rádió ugyanahhoz a tulajdonoshoz, a Michaeli, Schwartz & Brit Media céghez (azaz Milkovics Pálhoz és Schabtai Michaelihez) kapcsolódik, melynek megváltoztatására hiába szólította fel a hatóság korábban a médiaszolgáltatókat.

A Jazzy Rádió a honlapján közzétett egy közleményt, amelyben, az áll:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a mai napon 07.00 órától 19.00 óráig 12 (tizenkettő) óra időtartamra felfüggesztette a MAGYAR JAZZ RÁDIÓ Kft. 90.9 JAZZY RÁDIÓ állandó megnevezésű rádiós médiaszolgáltatásának gyakorlását, mivel a Médiaszolgáltató a rá vonatkozó tulajdonosi korlátozó rendelkezéseket megsértette.”

A médiahatóság hirtelen aggodalma a médiakoncentrációért és erőfeszíŧése a médiapluralizmusért azért is nagyon érdekes, hiszen számos más rádió tartozik azonos tulajdonosi körhöz Magyarországon, de azon esetek felett a Médiatanács mégis évek óta szemet huny.

A Media1 egyébként még novemberben kérdéseket küldött a médiahatóságnak a témáról, de az NMHH nem válaszolt a kérdéseinkre, ahogy egyébként az elmúlt egy évben szinte semmilyen más, legalapvetőbb kérdéseinkre sem, tanúbizonyáságát adva annak, mit is gondol a Koltay András vezette médiahatóság a sajtótörvényről, ami alapján a hatóság kötelessége lenne a válaszadás.

Drámaian lecsökkent a médiahatóság amúgy is alacsony transzparenciája, amióta Koltay András vezeti az NMHH-t

A két rádió adását 2022. december 7-én 7 órától 19 óráig függesztették fel. Ezen felül 500-500 ezer forint bírságot kell befizetniük amiatt, hogy mindkét rádió ugyanahhoz a körhöz tartozik, és a tulajdonnosi összefonódást meg kell szüntetni.

A Michaeli, Schwartz & Brit Media tavaly december 31-én jelentette be, hogy megvásárolta a két rádiót.

Felvásárolja a Jazzy Rádiót és a Klasszik Rádiót Milkovics Pál és Schabi Michaeli cége, a Michaeli, Schwartz & Brit Media

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Koltay András, az NMHH és a Médiatanács elnöke. Fotó: CULT Committee mission to Budapest

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások