fbpx
Internethasználat, böngészés.

Elkészült az 50 év feletti magyarok médiafogyasztási szokásaival foglalkozó kutatás

Az idősebb generáció eszközhasználati szokásairól készített felmérést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete az Inspira Research segítségével.

Az idősebb (tehát 50-75 év közötti) internetezők szinte mindegyike használ már közösségi médiát, egyharmaduk pedig streaming szolgáltatásokat is igénybe vesz – derült ki a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében, az Inspira Research közreműködésével készült legújabb kutatásból.

A kutatásban kétezer, az említett korosztályba tartozó magyar lakos vett részt, és elsőre meglepő eredmény jött ki: a televízió szinte minden háztartás kötelező tartozéka, ám amíg esetleg azt gondolnánk, hogy a korszerű eszközök (például okostelefon, laptop, tablet) aránya rendkívül alacsony, addig ezzel szemben azt látjuk, hogy a felsorolt eszközök – persze eltérő mértékben – de jelen vannak az 50-75 év közöttiek háztartásaiban is. Az említett háztartások kétharmada rendelkezik okostelefonnal, és majdnem minden második háztartás birtokol laptopot, notebookot, de még a tabletek előfordulási aránya is közel 25 százalékos.

Az 50-75 éves lakosságon belül – nem meglepő módon – a 60-75 évesek körében alacsonyabb az okostelefon, laptop és táblagép ellátottság (56, 28, illetve 14 százalék), azonban ezek az adatok is jól mutatják, hogy a korszerű eszközök térhódítása az idősebb korosztályban is megkezdődött. Egyharmaduk már naponta internetezik, kétharmaduk pedig saját bevallása szerint hetente többször, és hasonló arányok jönnek ki a közösségi média használatában is.

Nő a streaminget használók száma is: közel egyharmaduk néz hetente videókat, filmeket a fizetős szolgáltatások valamelyikével, de fontos hozzátenni, hogy ebben a korosztályban továbbra is a hagyományos tévécsatornák uralkodnak: a válaszadók háromnegyede naponta néz tévét, 88 százalékuk pedig legalább hetente.

Ebben a korosztályban kiemelkedően népszerűek a filmek és a hírek, de a sorozatokat és a tudományos ismeretterjesztő műsorokat is kétharmaduk követi, ezen kívül rendkívül népszerűek a politikai, zenei tartalmak, valamint a kvízműsorok, vetélkedők is. E tartalmak jelentős része ma már a hagyományos tévécsatornákon kívül más platformokon is elérhető, ezért a kutatás azt is vizsgálta, hogy az említett tartalmakat milyen platformokon követik az 50-75 évesek.

A válasz nem meglepő: szinte mindegyiknél túlsúlyban van a hagyományos tévézés.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások