fbpx
A Baymax! című sorozat a Disney+ oldalán.

Megbírságolja az ATV-t a Médiatanács és bepanaszolja a Disney-t Hollandiában egy LMBTQ-szerelem miatt

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a júliusban megkezdett eljárása során jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is. A Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul, abban ugyanis két azonos nemű szereplő szeret egymásba.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának a Media1-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint az ATV Hazahúzó című műsorának egyik májusi adásában a riporter egy kistermelővel beszélgetett, miközben a háttérben egy reklámfelület volt látható, rajta a vállalkozás elérhetőségével, és a közvetítés során elhangzott a termékek értékesítési helye is. Bár a műsor célja a hazai turizmus népszerűsítése, az ennyire részletes ajánlás, többletinformáció már burkolt reklámnak minősül, ami egyértelműen jogsértő – vélekedik a Médiatanács.

Szabálytalannak bizonyult továbbá a Start+ Egészségügyi Percek rovatának két műsorrésze és a Pro Car című műsorszám egyik adása is.

A grémium vizsgálata alapján olyan részletességgel ábrázolták a műsort támogató termékeket és cégeket, ami már túllép a műsortámogatási és termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok keretein, emellett a médiaszolgáltató egy alkalommal még a termékmegjelenítés tényéről sem tájékoztatta a nézőket.

A jogsértések miatt a hatóság két esetben bírságot szabott ki, két esetben pedig figyelmeztette a médiaszolgáltatót. Azt az NMHH nem közölte, mekkora a kiszabott bírságok mértéke.

Az ATV székháza Budapesten
Az ATV székháza Budapesten

A Médiatanács horgára akadt a Disney+ egyik, LMBTQ-tartalma

A Médiatanács nézői bejelentés alapján vizsgálta a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető, Baymax! című animációs sorozat egyik epizódját. A műsorrészben a sorozat főszereplője, egy robot arra bátorítja az egyik fiú szereplőt, hogy hívjon el randevúra egy másik fiút.

A hatóság vizsgálata megállapította, hogy a szolgáltató által „9+” kategóriába sorolt műsorszámot a magyar szabályozás értelmében a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel lehetett volna csak sugározni. Mivel azonban a magyar nyelven is elérhető Disney+ Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, így a testület továbbítja az ellenőrzés eredményét az illetékes társhatóság, a Commissariaat voor de Media (CvdM) részére.

Az NMHH mostanában több streaminges tartalom miatt is Hollandiához fordult. A Médiatanácsnak az azonos neműek szerelmével kapcsolatban vannak korhatári aggályai. Mint ismert, Magyarország korlátozásokat vezetett be az LMBTQ tartalmak visszaszorítása érdekében.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A Baymax! című sorozat a Disney+ oldalán. Fotó: disneyplusoriginals.disney.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások