fbpx
Egészségfejlesztés c. folyóirat

Lemondott az Egészségfejlesztés című folyóirat főszerkesztője és cenzúrát emleget

Vitrai József 2016 óta töltötte be a vezetői pozíciót a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott lap élén, ahonnan most azért távozik, mert elmondása szerint cenzúrával élt a kiadó. Most egy új, független népegészségügyi lap indítását tervezi.

Távozott Vitrai József az Egészségfejlesztés nevű folyóirat főszerkesztői pozíciójából – erről maga az érintett számolt be egy mai, csütörtöki Facebook-bejegyzésében, a bejegyzésre a Media1 egyik állandó olvasójának közreműködésével bukkantunk.

A lapot a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adja ki, és döntően a hazai egyetemek önkéntes szakértőiből áll a szerkesztősége.

Sérült a szakmai függetlenség?

Vitrai állítása szerint azután, hogy többször is előfordult, hogy a kiadó az új lapszám előzetes megtekintése alapján egyes közlemények megváltoztatását kérte, illetve egy esetben egy cikk megjelentetését is megtiltotta, tavaly ősztől a szerkesztőség csak úgy volt hajlandó továbbvinni a lapot, hogy az NNK a főszerkesztőre bízta az új lapszámok jóváhagyását.

A távozó főszerkesztő szerint az írásba foglalt, és aláírással is hitelesített jogot néhány héttel ezelőtt az NNK visszavonta. Vitrai ezt követően döntött a távozása mellett.

„2016 óta az Egészségfejlesztés folyóirat a hazai népegészségügyben két szempontból is egyedülálló szerepet töltött be. Egyrészt nemcsak a népegészségügyi szakembereket, hanem a lakosság egészségének megőrzésében, fejlesztésében részt vevő, más szakterületeken dolgozó olvasókat is célba vett. Így olvasóink között tudhattunk pedagógusokat, szociális szakembereket, határterületi kutatókat, oktatókat. A lap másik rendhagyó sajátossága a korszerű népegészségügyi ismeretek jelentős mértékű »importja«, amit a nemzetközi és hazai szakirodalomban megjelenő újszerű beavatkozásokat, programokat, illetve a modern népegészségügy elméletét bemutató cikkek, szakdokumentumok ismertetésével teljesített”

– írta a lapról Vitrai József.

Új folyóiratot indítanának

A távozó vezető a bejegyzését azzal zárta, hogy az Egészségfejlesztés azon szerkesztői, akik a hazai népegészségügy megújulását korszerű ismeretekkel kívánják támogatni, elhatározták, hogy egy új, szakmailag független szakmai folyóiratot fognak alapítani.

A lapalapítás részleteiről későbbre ígértek bővebb tájékoztatást.

Így reagált a lap a főszerkesztő távozásával kapcsolatos információra

A Media1 az Egészségfejlesztés Facebook-oldalán talált egy nem sokkal ezelőtt publikált bejegyzést, melyben a lap reagált a főszerkesztő távozására.

A bejegyzésben megköszönték Vitrai József eddigi munkáját, és jelezték, hogy

„a szerkesztőség tagjai igyekeznek mindent megtenni, hogy szerzőink és olvasóink minél kevesebbet érezzenek meg ebből a változásból”.

Hozzátették: már folyamatban van az új főszerkesztő kinevezése, akinek személyéről későbbre ígértek tájékoztatást.

Élő adásban politikai nyomást emlegetett, majd elbúcsúzott a hallgatóktól a Mészáros Lőrinc-közeli Best FM műsorvezetője

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások