fbpx
Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ)

Új, ideiglenes elnök az Országos Meteorológiai Szolgálat élén – meteorológus végzettség nélkül

A megbízásra azután került sor, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter felmentette Radics Kornélia elnököt és szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat gazdasági elnökhelyettesét, Hanyecz Lászlót bízta meg az elnöki jogkör gyakorlásával a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) – írja az atv.hu az ATV Heti Napló című műsorának értesülése alapján.

A megbízásról az OMSZ-t a közigazgatásban alkalmazott gyakorlatnak megfelelően a minisztérium elektronikus hivatali kapuján keresztül értesítette. Az OMSZ munkatársait az atv.hu szerint még nem hívták össze és e-mailben sem tájékoztatták őket a változásról.

Hanyecz László az elnöki pozíció betöltéséig látja majd el a feladatát.

Hanyecz a Heti Napló szerint idén április 1-jétől dolgozik az Országos Meteorológiai Szolgálatnál mint gazdasági vezető. Ő volt az egyetlen az OMSZ elnökségéből, aki nem írta alá néhány napja azt a nyilatkozatot, amelyet az OMSZ 16 vezetője az elnök és a szakmai elnökhelyettes eltávolítása és a kormány által a meteorológusokra gyakorolt politikai nyomásgyakorlás miatti tiltakozásul tett közzé.

Az OMSZ két vezetőjét hétfőn, azonnali hatállyal mentette fel Palkovics László miniszter, miután szombat este elmaradt az este az elhalasztott augusztus 20-i tűzijáték eredetileg tervezett időpontjában, és emiatt a kormánypárti médiumok össztűz alá vették a meteorológusokat. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a leváltásra nem csupán a szombati, meg nem valósult előrejelzés miatt került sor, hanem az OMSZ-t jellemző kompetenciagondok miatt – ennek azonban ellentmond, hogy korábban Áder János köztársasági elnök kitüntette az OMSZ most leváltott egyik vezetőjét és Orbán Viktor miniszterelnök is méltatta az intézményt, ráadásul Horváth Gyula azt nyilatkozta, nem tudott róla, hogy kompetenciagondok lettek volna.

Az OMSZ vezetőségének menesztése miatt többen is tiltakoztak, ezekről itt és itt írtunk.

Manipulatívan megvágta az M1 Híradó az augusztus 20-i saját előrejelzését, hogy utólag pontosabbnak állítsa be azt az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésénél

Frissítés 12:26

Kiderült, hogy nincs meteorológus végzettsége az OMSZ új vezetőjének. A DK szerint az OMSZ időjárás-előrejelzéseit is megszállja a Fidesz – erről különálló hírünkben olvashatnak.

Nincs meteorológus végzettsége az OMSZ új vezetőjének – „A Párt megszállja az időjárás-előrejelzést is” a DK szerint

42 ország meteorológusai és tévés időjárás-jelentői közösen állnak ki az OMSZ elbocsátott vezetőiért

 

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások