fbpx
Akszana Kolb belarusz újságíró.

Elmenekült egy ismert újságíró, akit azért ítéltek börtönre, mert ott volt a Lukasenka elnök elleni egyik tüntetésen

Jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik a Novi Csász (Új Idő) munkatársa.

Elmenekült Akszana Kolb, egy ismert újságíró Belaruszból, miután június közepén 30 hónap „nyílt börtönre” ítélték, mert részt vett egy engedély nélküli tüntetésen Aljakszandr Lukasenka autoriter belarusz vezető ellen – számolt be a Szabad Európa.

A minszki Novi Csász (Új Idő) független hetilap szerkesztője hétfőn azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy jelenleg egy meg nem nevezett idegen országban tartózkodik.

„Most nincs otthonom. De van egy nagy álmom, hogy az első sorban üljek egy nagy tárgyalóteremben, ahol bíróság elé állítják mindazokat, akik megfosztottak bennünket a hazánktól és néhányunkat a szabadságától is”

– fogalmazott Kolb, aki ellen egy minszki bíróság június 15-én hozta meg az ítéletet, miután bűnösnek találta a társadalmi rendet megzavaró tevékenységek megszervezésében és előkészítésében.

Aleksandr Lukasenko Fehéroroszország elnöke
Aleksandr Lukasenko Fehéroroszország elnöke / Fotó: Al Jazeera Balkans Youtube csatornája

Folyamatos támadás alatt a szabad sajtó Belaruszban

Mint arról a Media1 beszámolt, néhány napja 5 év börtönbüntetést kapott Irina Szlavnyikava, a lengyelországi székhelyű, belarusz nyelvű Belsat televízió egy újabb újságírója Belaruszban. Július közepén pedig hazaárulásért további 8 év börtönbüntetésre ítélték egy zárt tárgyaláson Kacjarina Andrejeva belarusz újságírót, aki két év után idén ősszel szabadult volna. Andrejeva a Belsat nevű független belarusz tévénél dolgozott, és 2020-ban folyamatosan tudósított az országban zajló tüntetésekről. Egy ilyen eseményről tudósított épp a lakásából, amikor elfogták a hatóságok.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Akszana Kolb belarusz újságíró. Fotó: RFE/RL

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások