fbpx
Orbán Viktor interjút ad a Kossuth Rádiónak.

Agyonhallgatta a forint mélyrepülését az állami Kossuth Rádió

A 416-os forint-euró árfolyam nem bizonyult hírértékűnek a közrádióban, de az például igen, hogy egy fesztivál újrahasznosítja a hulladékot.

Múlt hét szerdán, július 6-án gyakorlatilag a földbe állt a forint – volt olyan pillanat, amikor 1 euróért 416 forintot kellett fizetni. Hogy erről a kormánypárti média nagyobb online portáljai hogyan (nem) számoltak be, már korábban írtunk. Az Átlátszó most azt nézte meg, hogy a hivatalosan közszolgálati Kossuth Rádió hogyan viszonyult a témához. Az oknyomozó portál reggel 6 órától egészen este 9-ig hallgatta vissza az állami rádió híradásait.

Reggel szó volt a rezsicsökkentésről, környezetbarát magyar vállalkozásokról, heves harcokról Ukrajnában, a budapesti agglomeráció fejlesztéséről, valamint vállalatok támogatásáról is.

Reggel 7 óráig csak kormánypárti politikusok kaptak szót a rádióban, és ekkor már a migránsokról szóló hírek is megjelentek. Kivételt egy hír jelentett, mely arról szólt, hogy a Demokratikus Koalíció azt állította, a forint történelmi gyengeségének nem a háború az oka. A kormány reakcióját is idézték ezzel kapcsolatban.

És akkor beszakadt a forint

Mint az Átlátszó írta: az állami hírügynökség, az MTI már reggel 7 után arról írt, hogy gyengült a forint, 11:10-kor pedig már történelmi mélypontról számoltak be.

Ám a Kossuth Rádió híreiben délig semmi nem hangzott el ezzel kapcsolatban.

A Napi.hu 12 óráig már két cikkel is jelentkezett a témáról; az egyik szerint „a világ leggyengébb valutája lett a forint, nem enyhül a nyomás”, míg a másik szerzője később úgy fogalmazott, hogy „Totális KO a forint piacán: 410 fölött az euró, 400 fölött a dollár. Tovább esett szerdán a forint, újabb történelmi mélypontokon áll”.

Az állami rádióban azonban erről egy szó sem esett.

Forint, euró bankjegyek.
Fotó: stock / Depositphotos

Ellenben elmondták, a zöldek és a baloldal az atom- és gázenergia ellen vannak, „a Migrációkutató Intézet vezető elemzője szerint több okra vezethető vissza az egyre növekvő migrációs nyomás”, „a fideszes Hidvéghi Balázs szerint Brüsszelt továbbra is zavarja, hogy Magyarország kiáll a hagyományos értékek mellett”, „folytatódik az Agrármarketing Centrum vizsgálata és hús népszerűsítő kampánya, a 10. alkalommal meghirdetett programban a hazai termékek fogyasztását ösztönzi”, „Nem tudható, hogy a koronavírus ellen eddig kifejlesztett vakcinák hatásosak-e az újabb vírusvariánsok ellen, de most egy újabb oltóanyag is készül – mondta Karikó Katalin kutatóbiológus a Kossuth Rádióban” – idézte az Átlátszó a rádióban elhangzottakat, melyek közé a forint árfolyama már nem fért be.

Kossuth Rádió.

Estig még több, a koronavírus erősödésével összefüggő hír is elhangzott, de még az is, hogy újrahasznosítják a hulladékot az egyik fesztivál után.

21 óráig azonban nem esett szó a forint árfolyamáról, ahogyan arról sem, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) délután 5 óra magasságában megemelte az egyhetes betét kamatát.

A teljes elemzés elérhető az Átlátszó honlapján.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Orbán Viktor interjút ad a Kossuth Rádiónak. Fotó: Facebook / Orbán Viktor
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások