fbpx
Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

Tiltakozik a MÚOSZ az újságírók kormányzati megfigyelése ellen

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége elfogadhatatlannak tartja, hogy magyar külképviseletek magyar újságírók külföldi szakmai útjairól információgyűjtést végezzenek és ezekről jelentsenek a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

Mint arról a Media1 is beszámolt, a Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével egy közérdekű adatigénylési per során szerzett meg tucatnyi táviratot, melyek igazolták a két évvel ezelőtt már megjelent sajtóinformációkat, hogy az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét, információt gyűjtenek független magyar újságírók útjairól, miközben a kormánypárti médiához kötődő emberek külföldi látogatásait aktívan segítik.

A MÚOSZ a most közzétett állásfoglalásában emlékeztetett: Magyarország 2004 óta az európai közösség tagja, a belépéssel elfogadta az Európai Unió értékrendjét és szabályait, amelyekben a sajtószabadság kiemelt szerepet kap.

„Érthetetlen, kiben nem bíznak: a független magyar újságírókban vagy az Európai Unió tagjaiban? Mindkét változat rossz” – vélekedik az újságíró-szervezet.

„A MÚOSZ szerint megengedhetetlen, hogy az Európai Unióval szemben egyre élesedő politikai játszmában a független újságírók látogatásairól, találkozásairól született ellenőrizhetetlen nagykövetségi jelentéseket ütőkártyának használják, egy foglalkozás képviselői ellen hangoljanak” – írták, hozzátéve, hogy követelik, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium vonja vissza az erre vonatkozó utasítását, mert az rossz fényt vet az országra, és régi idők baljós emlékét idézi fel, amikor külföldi útjaik során titkosszolgálati eszközökkel is megfigyelték a sajtómunkásokat.

„Azóta túl vagyunk egy rendszerváltáson. Ne hozza vissza senki a régi, leváltott korszak elfogadhatatlan gyakorlatát”

– követeli  MÚOSZ.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások