fbpx
Európa Tanács.

A romló magyar médiahelyzetről beszélt a Nyugat.hu munkatársa az Európa Tanácsban

Józing Antal egyedüli magyar médiamunkásként szólalt fel.

Mint arról a Media1 beszámolt, pénteken egész napos ülést tartott az Európa Tanács Aktuális Ügyek Bizottsága, melynek egyik témája az európai helyi sajtó helyzete volt. Az eseményre – egyedüli magyarként – a Nyugat.hu-t is meghívták.

A portált a felszólalásról készült beszámoló szerint Józing Antal képviselte. A Nyugat.hu kollégája bemutatta a munkahelyének 22 éves történetét, szót ejtve arról, hogy őket is érinti az állami nyomás, és egyre nehezebb helyzetben dolgoznak.

A közmédia mellett egy magántulajdonú kormánypárti médiabirodalom is kiépült

Józing beszélt arról, hogy a kormány „elfoglalta” a közmédiát, és a propaganda szócsövévé alakította azt. Emellett a kormány felépített egy hatalmas, magántulajdonú médiabirodalmat is, a KESMA-t (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány), melyhez közel 500 médium tartozik, vezetői a Fideszhez köthetőek, és ide tartozik az összes megyei lap is.

„Az állami és a magáncégek hirdetési pénzei is ebbe a birodalomba áramlanak, a magáncégek elvileg hirdethetnek a független sajtóban is, de sokan nem akarnak konfliktusokat a hatalommal”

– írták a beszámolóban.

Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője.
Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője. Fotó: adáskép

Józing kiemelte azonban, hogy – szemben a nyugati közhiedelemmel – annyiban sajtószabadság van Magyarországon, hogy bármit meg lehet írni. A független újságírók gyakran lesznek a propaganda céltáblái, de nincsenek fizikai veszélyben.

Főleg a vidéki nyilvánosság kapcsán tapasztalható probléma

Szó esett arról is, hogy az állami intézmények nagy része egyszerűen tudomást sem vesz a kérdéseikről, nem kapnak válaszokat, nem jutnak hozzá információkhoz.

Különösen problémás a médiapiaci helyzet a fővároson kívül, ugyanis Budapest és a budapesti média a figyelem központjában van, könnyebb információhoz és forrásokhoz jutni. „Vidéken el vagyunk szigetelve, lassan lehetetlen újságírót találni, forrásokat szerezni” – olvasható a Józing felszólalásáról szóló beszámolóban.

A beszédet érdeklődéssel fogadta Thomas Andersson, a bizottság elnöke, és a bizottság jelen levő tagjai, akik közül többen aggódásukat fejezték ki a magyar médiahelyzet miatt és valamiféle cselekvést sürgettek.

A helyi média témakörében a Nyugat.hu munkatársa mellett meghívott vendégként felszólalt Jacqui Park (IPI Global Network) és Sjors Fröhlich (Hollandia) is.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Európa Tanács. Fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások