fbpx
L. László János, a Nyomtass Te is! mozgalom alapítója

Alternatív média építésére tett javaslatokat a Nyomtass Te is! mozgalom

9 pontban gyűjtötték össze, hogy szerintük mit kellene tenni az alternatív nyilvánosság létrehozásáért.

A sajtószabadság terei – Teremtsük meg az alternatív nyilvánosságot címmel szervezett konferenciát a Nyomtass Te is! a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) székházában tegnap, csütörtökön.

Az eseményen arra keresték a választ, hogy

lehetséges-e a jelenlegi körülmények között, a most is rendelkezésre álló eszközök kreatívabb felhasználásával olyan alternatív nyilvánosságot kiépíteni, amely legalább részben felveheti a versenyt a Fidesz-kormány média-túlhatalmával?

A Nyomtass Te is! mozgalom 9 pontban fogalmazta meg, hogy szerintünk mit kellene tenni az alternatív nyilvánosság megteremtéséért. Ezek a következők:

  1. „A magyar társadalom meghatározó és hiteles szereplői forduljanak az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusához, hogy a lehető legrövidebb időn belül indítsák újra a Szabad Európa Rádió adásait, olyan csatornán, amelyet akár autórádiókon is fogni lehet. (Az egyelőre nem teljesen világos, hogy a kongresszus segítségével hogyan szerezne Magyarországon frekvenciát a Szabad Európa Rádió – megj. a szerk.)
  2. A kis- és nagyvárosok ellenzéki többségű önkormányzatai, beleértve Budapestet és a fővárosi kerületeket, kezdjék meg a média-erőforrásaik összekapcsolását, összehangolását, hálózatba szervezését. (a Szabad Városok Szövetsége segítségével)
  3.  Jöjjön létre egy független pénzügyi alap a szabad média támogatására! Elvárjuk, hogy a cégek, magánszemélyek, külföldi szponzorok mellett az állami költségvetésből részesülő pártok is járuljanak hozzá a forrásteremtéshez. A befolyó pénzek elosztásáról pártoktól független kuratórium döntsön.
  4.  A független sajtó és a független nyilvánosság értékes tartalmait tegyük elérhetővé a jelenleginél jóval szélesebb körben. (Kreatív megoldásokkal az online térben.)
  5. Ne adjuk fel, hogy nyomtatott formában is eljussanak a valódi hírek a legkisebb faluba is. (Nyomtass te is!)
  6.  Tanítsuk meg netrádiózni az országot! (Klubrádió, Tilos Rádió.) Ebben a munkában a szakszervezetektől a pártokon át a civil szervezeteknek és a működő független médiumoknak is részt kell venniük.
  7. Erőteljesebben, a jog minden lehetséges eszközét kihasználva, folyamatosan kérjük számon a közmédia törvénytelen működését.
  8. Legyen minden megyében egy szakmailag magas színvonalú és jól finanszírozott független hírportál. Szervezzük meg ezek támogatását, és őket is kapcsoljuk be az országos alternatív médiahálózatba.
  9. Gyakoroljunk nyomást a Magyarországon működő multicégekre, hogy hirdessenek a független sajtóban is”

A konferencián a résztvevők között vita alakult ki arról, hogy a pontok megvalósíthatók-e, reálisak-e.

A konferencia teljes egészében megtekinthető a lap Facebook-oldalán:

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: L. László János, a Nyomtass Te is! mozgalom alapítója. Fotó: Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások