fbpx
A TV2 vezérlője

Technikai fejlesztéseket hajtott végre a TV2 Csoport

Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.

Lezárult több fejlesztés a TV2-nél, ami részben részben a háttérben, részben pedig a nézők számára is észrevehetően ment végbe. Előbbire példa a csatorna Tények című műsorában helyet kapó több négyzetméteres LED-fal, és egy kiterjesztett valóság megoldás, ami javítja a látványt. Ezenkívül a közlemény szerint végeztek annak az új adáslebonyolító, adástervező rendszernek bevezetésével is, amiről korábban a Media1 írt, és aminek a bevezetése körüli komoly problémák miatt néhány hónappal ezelőtt egymás után mondtak fel a csatorna munkatársai, illetve volt, aki dührohamot is kapott miatta.

A MIS nevű gyártócég MIRA nevű rendszerére álltak át

A MIS nevű gyártótól származó MIRA nevű adástervező-adáslebonyolító rendszerről azt írják, hogy ez a cégcsoport csatornáinak gerincét képezi, egyesíti magába az eddig használt, több különálló rendszer munkafolyamatait, a tartalom, a hirdetések és a jelentések kezeléséhez.

A közleményben a TV2 elismeri, hogy a szoftver „bevezetése nagy kihívást jelentett a cégcsoport számára”, majd megemlíti, hogy a fejlesztésére összeállított belső projektcsapatban több mint 35 ember vett részt különböző osztályokról, valamint a gyártócég mérnökeinek is részt kellett vennie a munkában. A rendszert jelenleg öt részleg használja.

Óriási LED-fal

Ami a LED-falat illeti,  erről azt írják, hogy ezzel a Tények műsorélményét, látványát akarták javítani. Összeépítése mintegy 100 munkaórát igényelt a mérnököktől, és mintegy 140 darabból áll.  A munkálatokat főleg éjszaka végezték, hogy a műsorgyártást ne zavarják vele. A LED fal felülete közel 29 négyzetméter, ívelt kialakítása több mint 12 méter szélesre terjed. A falat a Leyard Europe-tól vásárolták, melynek partnere, a Broadcast Solution Hungary Magyarországon először a TV2 hírstúdiójában épített fel ilyen fix telepítésű kijelzőt. Ez mostantól 2x4K felbontású képekkel biztosítja a Tények műsorainak hátterét.

„A közvetítés technikai korszerűsítése nagyon fontos a TV2 sikeréhez, éppen ezért szerves része az üzletfejlesztésünknek. Örülök, hogy leránthatom a leplet, és megoszthatom a legkritikusabb és legegyedibb technikai projekteket, amelyek jelenleg a TV2-nél zajlanak. Folyamatosan fejlesztjük technikai hátterünket annak érdekében, hogy a csatorna mindig igazodjon a világszabványokhoz és a közönség elvárásaihoz”

– emelte ki Vilma Pavlova, a TV2 Csoport hr és műszaki igazgatója.

Kiterjesztett valóság projektbe is belevágtak

Ezen projektek mellett egy másik fontos fejlesztésbe, kiterjesztett valóság (Augmented Reality / AR) projektbe is belevágtak. Ennek köszönhetően 3D-s infografikai elemek felhasználásával jobban bemutatható lesz a hírműsorok tartalma, melyre az első példa a Választási műsor volt. A TV2 jelezte, hogy a jövőben tovább kívánja fejleszteni és növelni a kiterjesztett valóság használatát, ezzel állandó, látványos elemévé téve a hírműsoroknak.

A nagy volumenű fejlesztések sora – melyekért a TV2 Csoport technikai csapata és igazgatója, Kiss Zoltán felel – ezekkel sem ért véget. A tavalyi évben megkezdődött a TV2 archívumának digitalizálása, mely több mint 31.000 rögzített műsoróra feldolgozását foglalja magába, a folyamat során az elavult adathordozókról, modern, szalagos archívumba kerülnek a műsorszámok. Így garantált, hogy a jövőben is biztonsággal és gyorsan elérhetők legyenek a tartalmak. A digitalizálásban szintén a Broadcast Solution Hungary a partner.

A TV2 Csoport közölte: egyik legfőbb célja, hogy a legmodernebb technológiai hátteret és megoldásokat biztosítsa a műsorai sikeréhez. Ehhez járulnak hozzá a legújabb technikai fejlesztések is, melyek nem csak a nézői élményt fokozzák, hanem kritikus fontosságúak a működés szempontjából is.

Még több hír érhető el a Media1-en, ahol korábban arról is beszámoltunk, milyen nehézségek merültek fel az adáslebonyolító rendszer bevezetésénél.

Borító: A TV2 vezérlőterme
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */