fbpx
Az Index.hu szerkesztősége.

Fizetni fog az Index tartalmaiért a Google

A Media1 után az Indamediával, az Index és a Velvet tulajdonosával is megegyezett az internetes világcég arról, hogy ezentúl fizetni fog a tartalmai megjelenítéséért.

Az Indamedia cégcsoport a Google-lel kötött megállapodása értelmében előnézetként megjelenítheti a médiavállalat portfóliójába tartozó kiadványok tartalmait – számolt be az Indamedia a fejleményről egy, az Index.hu-n megjelent közleményben.

Mint azt felidézték, 2021. június 1-jétől hatályos az a szerzői jogi szabályozás azon módosítása, amely a vonatkozó uniós irányelveknek megfelelően az internetes tartalmakat is érintő, a korábbiaknál szigorúbb szabályozást ír elő szerzői jogi kérdésekben, például azt, hogy néhány szabad használatú kivételen felül (például linkek és nagyon rövid részletek) hozzájáruláshoz köti az online kiadók híreinek, tartalmainak üzleti célra való átvételét. Ez a Google hírszolgáltatási tevékenységét is érinti.

Az Index.hu címlapja 2022. május 23-án 17 órakor.
Az Index.hu címlapja 2022. május 23-án 17 órakor.

Néhány hete a Media1 is beszámolt arról, hogy a Google több mint 300 kiadóval írt alá megállapodást több uniós tagállamban is, miszerint a jövőben fizetni fog a tartalmaikért – az első körös megállapodások zömét német kiadók adták, de már magyar oldal, a Media1 is szerződött a céggel.

Lapunk ezt követően kérdéssel fordult a Google magyarországi sajtóirodájához az ügyben, hogy mely hazai portálokkal kötöttek eddig megállapodást, ám úgy fogalmaztak, még a megkeresett partnerek listája nem nyilvános.

Az Indamedia mai bejelentésének értelmében mostantól a Google fizetni fog például az Index tartalmaiért is.

„Az elmúlt évtizedben drasztikusan megváltozott a médiapiac, a digitális médiatér globálissá vált, a lokális versenyt és a vállalatokat is felváltotta a zömében tech óriások által dominált piac. Jelenleg a piaci szereplők versenyképessége leginkább azon múlik, hogy mennyire mozognak magabiztosan ebben az új határokon átívelő ökoszisztémában. Az Indamedia fontosnak tartja, hogy zászlóvivőként rendezze az internetes tartalmakra vonatkozó szerzői jogi kérdéseket, hiszen ezek megválaszolása és megoldása már évek óta foglalkoztatta a digitális médiapiacot”

– mondta Ziegler Gábor, az Indamedia Network Zrt. vezérigazgatója.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Az Index.hu szerkesztősége. Fotó: Media1 / olvasónktól
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások