fbpx
Bayerné Dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója az OVSZ Facebook-videójában.

Jogerősen is pert nyert Bayer Zsolt feleségével szemben a Válasz Online újságírója a lap munkatársa elleni büntetőperben

Bayer Zsolt korábban publicisztikában írta le, hogy a lap munkatársát börtönbe kellene zárni.

Jogerősen is felmentette a bíróság a Válasz Online újságíróját a rágalmazás vétsége miatt indított magánvádas eljárásban, amelyet a „Bayerné titokban adta el a multiknak a vérplazmát” című cikk miatt indított Élő Anita ellen Bayerné dr. Matusovits Andrea számolt be a lap ma, szerdán.

A Válasz Online még 2019 májusában két fővárosi vérplazmaközpontnál is beállt a sorba, hogy megtapasztalja, hogyan adják el egyetemisták, kis pénzű emberek pénzért – mások pedig segítségnyújtásként – hétről hétre a vérplazmájukat erre szakosodott piaci szereplőknek. A cikkből ezután cikksorozat lett, melyben a lap azt kifogásolta, hogy a Bayerné által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) titokban adta el újabb három évre az állami plazmát, a világpiaci ár alatt.

Magánvádas pert indított Bayerné

Mint a Válasz Online felidézte, Bayerné dr. Matusovits Andrea 2020 elején magánvádas pert indított a cikk szerzője ellen. Az eljárás tehát nem ügyészi indítványra kezdődött, hanem a vérellátó főigazgatójának – mint utóbb kiderült, magánemberként – tett beadványára. Bayer Zsolt közben arról írt, hogy a Válasz Online munkatársát börtönbe kéne zárni.

„A magánvádas eljárás több ponton hasonlít egy közvádas perre: munkatársunkat vádlottnak szólították, Bayernét pedig sértettnek, mintha valóban egy bűncselekmény áldozata lenne. Miközben a cikk azt kifogásolta, hogy a nemzeti vérkincs részét képező vérplazma eladását a jogszabályok előírása ellenére az általa vezetett intézmény nem versenyeztetve, hanem nyilvános eljárás nélkül újabb három évre eladta, a világpiacinál alacsonyabb áron.”

– magyarázta a Válasz Online. A portál felsorolta, hogy a bíróság Matusovits Andrea kifogásai alapján a következő közlések tényszerűségét vizsgálta:

  • „Bayerné titokban adta el multiknak az állami vérplazmát, a Bayerné által vezetett vérellátó újabb három évre eladta a nemzeti vérkészlet fontos részét”,
  • „megint a piaci ár alatt szállítják el a plazmát, 2019 óta újabb verseny nélkül”,
  • „úgy lépett hatályba az OVSZ nagyon alacsony árról szóló szerződése 2019 nyarán, hogy a történetnek már nincs magyar szereplője, közvetlenül két nagy multihoz kerül a magyar plazma”,
  • „tender nélkül ugyanaz a két cég kapta meg a vérplazma felvásárlásának jogát most újabb három esztendőre”,
  • „nemcsak verseny nem volt, de közleményt sem adtak ki a nemzeti vérkészletet érintő hírről, csak az erről szóló listát módosították 2019. december 4-én”,
  • „a szerződést és annak módosítását titkolják, azt Bayerné kérésünkre sem adta ki.”

Ítélet: a Válasz Online munkatársa nem hibázott

Az első- és másodfokú bíróság egyaránt megállapította, hogy valamennyi megállapítás tényekkel alátámasztott, az ítélet egyszerűen jogi nyelvre fordította az újságcikket, például a következő módon: a „439/2015. (XII. 28.) kormányrendelet a pályáztatás eredményeként létrejött szerződés meghosszabbítására expressis verbis nem biztosított lehetőséget”. Vagyis arra, hogy három évre pályáztatás nélkül jusson a vevő a vérplazmához. A Válasz Online igazolni tudta a „titokban” szó használatának jogosságát is, az OVSZ ugyanis nem tüntette fel a jogszabályoknak megfelelő módon az ügyletet a saját honlapján, magát a szerződést pedig csak az adatvédelmi hatóság határozatára adta ki a lapnak, jóval a cikk megjelenése után.

Az ítélet kimondta: Bayerné Matusovits Andrea közszereplőnek minősül, a cikk a közérdeket szolgálja, kijelentéseinek ténybeli alapja van, „a vádlott újságíróként betartotta a szakmai szabályokat és jóhiszeműnek minősíthető”.

Probléma volt a „Bayerné” elnevezéssel is

Bayer Zsolt felesége a perben azt is kifogásolta, hogy a lap „Bayernének” nevezte, ám a bíróság szerint a lap jogszerűen tette ezt, mivel ez a neve.

Lett hatása a cikknek

A cikknek egyébként az lett a hatása, hogy az OVSZ a Válasz Online írásának megjelenését követően tendert írt ki a vérplazma értékesítésére, melynek eredményeképp az eredetinél magasabb áron adják el azt.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Bayerné Dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója az OVSZ Facebook-videójában.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások