fbpx
EU, Európai Unió, .eu

Megállapodtak az új EU-s digitális szerzői jogokról

Az EU tájékoztató irodája szerint a digitális szerzői jogi megállapodásnak köszönhetően az alkotók, újságírók jobb tárgyalási pozícióban lesznek az internetóriásokkal, például a Google-lel és a Facebookkal szemben, jogvédők szerint azonban a megállapodás aggályos és cenzúraveszélyt látnak.

Szerda este megszületett a megállapodás a digitális szerzői jogokról,  jelentette be csütörtökön az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.  A közlemény megfogalmazása szerint az alkotók, újságírók jobb tárgyalási pozícióban lesznek az internetóriásokkal szemben.

Az Európai Parlament és a Tanács tárgyalói között megszületett megállapodás célja, hogy a szerzői jogi törvényekben foglalt jogok és kötelességek az interneten is érvényre jussanak. Többek között olyan ismert cégekre lesz hatással az új irányelv mint a YouTube, a Facebook és a Google News.

A jogalkotók célja az volt, hogy garantálják: az internetre jellemző szólásszabadság továbbra is fennmarad. Ezért például újságcikkekből vett részleteket, GIF-eket és mémeket ezentúl is meg lehet osztani, nyugtatgatja a mémek szerelmeseit az uniós közlemény, mely ezután hozzáteszi:

A tech-óriásoknak azonban ezentúl osztozniuk kell a bevételeken a művészekkel és az újságírókkal.

A megállapodás javítani kívánja a művészek – többek között a zenészek, előadók és forgatókönyvek szerzői -, a hírszolgáltatók és az újságírók tárgyalási pozícióit akkor, amikor tárgyalni próbálnak a különböző megosztó platformokon megjelent munkájuk után járó fizetségről. Újságcikk-részletek megosztása ugyanakkor nem jelenti majd a hírt kiadó vállalat jogainak megsértését.

Szabályozzák a hírgyűjtőket

A megállapodás garanciákat tartalmaz arra, hogy a hírgyűjtő oldalak ne élhessenek vissza ezzel az engedménnyel. Tehát hírrészlet ugyan továbbra is megjelenhet például a Google News listáján vagy a Facebookon, de csak akkor, ha „nagyon rövid”.

Idézés, kritika, recenzió, karikatúra vagy paródia készítésének céljából ezentúl is fel lehet tölteni védett tartalmakat, így a GIF-ek és mémek továbbra is az interneten maradnak és megoszthatók lesznek.

Sok online oldalra nem érvényes az irányelv

A megállapodás szövege kiemeli, hogy a Wikipediához hasonló, online enciklopédiák nem kereskedelmi célú feltöltése és a nyílt forráskódú szoftverplatformok, mint például a GitHub, automatikusan kívül esnek a szerzői jogi szabályzásnak alávetett tartalmak körén.

A szerzők további javadalmazást kérhetnek

Ezentúl ha a szerzői jogok hasznosításáért eredetileg kialkudott díj „aránytalanul” alacsony a művekből származó bevételhez képest, akkor a szerzők további javadalmazást kérhetnek attól, akivel megállapodtak a jogok használatáról.

Változik a status quo az új szerzői jogi irányelv hatására

Az internetvállalatokat jelenleg alig ösztönzi szabályzás arra, hogy tartalmak megjelenítéséért engedélyt szerezzenek be a szerzői jogok birtokosától. A vállalatok a felhasználóik által feltöltött tartalmakért sem vállalnak felelősséget. Az egyetlen jogi kötelezettségük az, hogy a törvénysértő tartalmakat a jogtulajdonos kérésére eltávolítsák. Azonban az erre használt eljárás nehézkes, és nem garantálja, hogy a jogok tulajdonosai tisztességes bevételhez jussanak. Az internetvállalatok felelősségének megállapítása javítja a jogbirtokosok (vagyis zenészek, előadóművészek, forgatókönyv-szerzők, újságírók és kiadók) esélyeit arra, hogy korrekt licenciaszerződéseket kössenek velük, így tisztességesebb jövedelemhez jussanak az online megjelenő munkájukból, áll a tájékoztatásban.

Egyelőre informális a megállapodás

Az informális megállapodást ezután még hivatalosan is meg kell erősíteni a Tanácsban és az Európai Parlament plenáris ülésén.

„A megállapodás fontos lépés annak a helyzetnek a helyreigazítása felé, amikor is néhány vállalat hatalmas bevételekre tett szert anélkül, hogy tisztességesen javadalmazott volna több ezer, a kreatív iparágban dolgozó embert és újságírót, akiknek a munkájától ugyanez a vállalat függ”

– mondta a német néppárti jelentéstevő, Axel Voss.

„A megállapodásban számos kitétel garantálja, hogy az internet továbbra is a szólásszabadság terepe maradjon. Ezek az előírások önmagukban nem lennének szükségesek, mert az irányelv nem teremt új jogokat a jogbirtokosok számára. De meghallgattuk a felmerült aggodalmakat és úgy döntöttünk, hogy inkább duplán garantáljuk a szólásszabadságot. A mémek, a GIF-ek és a szövegrészletek most minden eddiginél nagyobb védelmet élveznek. Annak is örülök, hogy a tárgyalások során megszületett szöveg különös figyelmet szentel a startup vállalkozások védelmének. A jövő vezető vállalatai a mai startup cégek közül kerülnek ki, a sokszínűség biztosítéka pedig az, hogy nagy számban működjenek innovatív, dinamikus, fiatal vállalkozások. Ez a megállapodás védi a szerzők, alkotók megélhetését, a sokszínű média fenntartásával megóvja a demokráciát, kiterjeszti a szólásszabadságot, ösztönzi a startupokat és a technológiai fejlődést. Segít az internetnek felkészülni a jövő kihívásaira, hogy egy olyan térré váljon, amely mindenki javát szolgálja, nem a csak a hatalommal bíró kevesekét”

– tette hozzá a jelentéstevő.

Frissítés

Nem tetszik az EDRI-nek és az EFF-nek, az EDRI cenzúrától tart

A fenti hír, ahogy eredetileg is feltüntettük, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közleménye nyomán készült.  A megállapodás miatt azonban közel sem lelkes több civil szervezet, illetve jogvédő szervezet. Tiltakozik miatta az EDRi (European Digital Rights), továbbá az EFF (Electric Frontier Foundation) is. Az EFF szerint a létező legrosszabb megállapodás született.  Úgy gondolják, a megállapodás kifejezetten csorbítja a jogalkotók jogait.  Az EDRi furcsállja azt is, hogy az informális megállapodás zárt ajtók mögött született, illetve azt írják, a feltöltési szűrők visszaüthetnek és az cenzúrához vezethetnek.

A témára a későbbiekben várhatóan még visszatérünk, addig is érdemes elolvasni az EDRi és az EFF imént hivatkozott közleményeit.

Az Európai Parlament egyébként a közeljövőben több digitális jogi törvény újraszabályozására is készül, amiről itt írtunk bővebben.

Kiemelt kép: Jes Brinch Jensen, freeimages
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások