fbpx
sms, mobiltelefon

Elstartolt az állami mobilkészülékcsere-program, mától lehet hozzájutni állami támogatással korszerű telefonokhoz

Ez az a program, amelynek keretében 20 ezer forint összegű állami támogatással lehet kicserélni a 3G-s mobiltelefonokat, amelyek alól hamarosan kihúzzák a szolgáltatók a hálózatot.

Ötmilliárd forintos keretből elindult ma, hétfőn a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilkészülék-csere programja. Az összegből 250.000 használatban lévő 3G és 2G-képes mobiltelefon cserélhető le a mobilinternetezésre alkalmas minimum 4G-képes készülékre – tudatta az NMHH.

A hatóság tematikus aloldalán térképen kereshető a közel 700 regisztrált üzlet, az igénylés folyamatán pedig kisfilm vezeti végig az érdeklődőket.

Megszűnik a 3G hálózat, gondban lesz, aki nem vált

A készülékcsere program elindítását az indokolta, hogy a mobilszolgáltatók a 4G-hálózatok és az ezeket kihasználó okostelefonok széles körű terjedése miatt várhatóan 2023-ra lekapcsolják a korábbi technológiájú, úgynevezett 3G-s mobilhálózatot, és emiatt számos régebbi készüléktípuson elérhetetlenné válik a mobilnet.

Az átállást az NMHH készülékcsere-támogatási programmal segíti: a használatban lévő 3G-képes készülékek minimum 4G-képes telefonra való cseréjét bruttó 20 ezer forinttal támogatja maximum bruttó 120 ezer forintos készülék vásárlása esetén. Lehetőség lesz a kizárólag 2G-képes mobilok cseréjére is, de csak május 9. után, és csak akkor, ha még rendelkezésre áll keretösszeg.

„Igyekszünk megkönnyíteni az igénylők dolgát” – mondta el Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese.

„Az NMHH tematikus oldalán, a netrefel.hu weboldalon elérhető térképen az érdeklődők a település vagy irányítószám beírásával kereshetik ki a hozzájuk legközelebbi programban részt vevő üzleteket, és azok adatait. Az oldalon egy általános információkat tartalmazó és az igénylési folyamatot részletesen bemutató kisfilm is elérhető” – hangsúlyozta Vári.

Így cserélheti le a telefonját állami támogatással

Miután az igénylő a programban részt vevő 700 kereskedelmi pont közül kiválasztotta a számára legkedvezőbb üzletet, a régi készüléken kívül már csak személyi igazolványát és lakcímkártyáját kell magával vinnie. Az üzletben a kereskedő a régi telefon azonosítószáma (IMEI) alapján ellenőrzi, hogy az igénylő jogosult-e a támogatásra, majd felveszi a személyes adatokat: ellenőrzi az igénylő személyi igazolványát és lakcímkártyáját.

Ezután a vásárlónak nyilatkoznia kell arról, hogy mielőtt leadja a telefont, törölt róla a használat során keletkezett minden személyes adatot. Ezután következik a kiválasztott, maximum 120 ezer forintos új készülék megvásárlása, amihez 20 ezer forintos támogatást nyújt az NMHH. Mindez az NMHH becslése szerint várhatóan 15-20 percet vesz igénybe.

Indulás előtt

A hírközlési hatóság azt javasolja, hogy érdemes otthon, indulás előtt átnézni a kereskedők kínálatát, ismerkedni a készülékekkel a gyorsabb választás érdekében. A netrefel.hu oldalon a készülékválasztásban is segít a hatóság. Aki személyesen nem tudja elintézni a készülékcserét, meghatalmazást adhat bármely ismerősének, családtagjának vagy akit segítőjének elfogad: az ehhez szükséges formanyomtatvány a netrefel.hu weboldalról vagy a programot megvalósító Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség pályázati oldaláról, a mobilcsere.nffku.hu oldalról is letölthető.

törött mobiltelefon
Fotó: Pexels

Mivel a régi készülékeket le kell adni a biztonságos és környezettudatos megsemmisítés érdekében, fontos a régi telefon felkészítése, a telefon személyes adatainak (telefonkönyv, fényképek, jegyzetek) lementése, a sim-kártya, és ha van, az SD-kártya eltávolítása. Erről szintén részletes, készüléktípusokra bontott útmutató olvasható a netrefel.hu-n. A személyes adatok törléséről az igénylőnek a vásárláskor nyilatkoznia kell.

Hogyan számoljunk G-ket, avagy melyik telefon cserélhető?

A 3G-hálózatok kivezetése Európa több országában napirenden van. Mint arról már beszámoltunk, a magyarországi mobilszolgáltatók is megkezdték a folyamatot. A kommunikációs lépések mellett már egyéb lépéseket is tettek, és várhatóan 2023 első felére már nem lesz elérhető a 3G Magyarországon. A 2G-hálózat továbbra is biztonságosan elérhető, a közeljövőben nincs szó a kivezetéséről – írja az NMHH.

A támogatást ezért elsősorban a 3G-s készülékek cseréjére lehet igénybe venni, de a kerettől függően a 2G-s telefonok is sorra kerülhetnek május 9-től a 3G-képes készülékek mellett. Aki nem biztos a készülék hálózati képességében, ezt könnyen ellenőrizheti. A netrefel.hu információs oldalon az NMHH összeállította a közel száz leggyakoribb 3G-s készülék listáját. Az itt szereplő aktív készülékek tulajdonosai jogosultak a támogatásra.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma induló mobilkészülék-csere támogatási programja 2022. július 17-ig vagy a keret kimerüléséig tart.

Még több hír található a Media1.hu oldalon! Követhet bennünket Facebookon is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások