fbpx
Az Európánkért díj átadása 2022. május 5-én

Átadta az idei Európánkért díjakat a MÚOSZ

Idén a MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya az Európánkért elnevezésű díjjal Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet tevékenységét, valamint Forgács Imre és N. Vadász Zsuzsa újságírói teljesítményét részesítette elismerésben.

A díjakat – N. Vadász Zsuzsa kivételével, aki kényszerű távolléte miatt csak később tudja átvenni az elismerést – csütörtökön adta át a MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában, Budapesten.

Az Európánként díj átadóját a szakosztály a muosz.hu oldalon közzétett és a Media1-nek is megküldött beszámolója szerint M. Lengyel László, a szakosztály elnöke nyitotta meg, aki felidézte, hogy a 2019-ben alapított Európánkért elnevezésű díj létrehozásával a szakosztály olyan kiemelkedő teljesítményeket kíván elismerni, amelyek segítenek megismertetni a közvéleménnyel az európai eszméket, törekvéseket, folyamatokat, értékeket és együttműködést.

Így méltatták Ljubov Nepopot

Az indoklás szerint Ljubov Nepop rendkívüli és meghatalmazott nagykövet „kiállásáért, állásfoglalásáért, az ukrajnai helyzet megértését segítő nyilatkozataiért, és személyén keresztül az ukrán népnek, önfeláldozó honvédő, függetlenségi harca, szabadságszeretete és a demokratikus Európához csatlakozási törekvése iránti tisztelet és szolidaritás kifejezéseképpen” – részesült az „Európánkért” kitüntetésben.

Ljubov Nepop ukrán nagykövet átveszi az Európánkért díjat Balázs Pétertől
Ljubov Nepop ukrán nagykövet átveszi az Európánkért díjat Balázs Pétertől. Fotó: Sziráczki György

Balázs Péter volt uniós biztos, egykori külügyminiszter, a CEU professzor emeritusa, a díj kuratóriumának elnöke Nepop nagykövetasszony méltatásában hangsúlyozta, hogy az elismerés hátterét különleges indok adja, mégpedig az európai és a világrend általánosan elfogadott normáinak súlyos megszegése, az ENSZ Alapokmányát is lábbal tipró orosz fegyveres agresszió Ukrajna függetlensége és területi épsége ellen. Balázs Péter szerint Ljubov Nepop személyes hangon, meggyőző erővel közvetíti a háború valóságát, „olykor kicsorduló könnyei hitelesítik a híreket”. Nem csupán továbbítja az információt, hanem megérteti a helyzetet a magyar közönséggel. Igen jól ismeri a magyar közvéleményt, összesen már egy évtizedet töltött nálunk diplomataként, kitűnően ért és beszél magyarul – hangoztatta Balázs Péter a laudációjában.

A díj kuratóriumi elnöke azt is mondta, Nepop ritka erénye, hogy durva politikai szituációban is tud megbocsátóan fogalmazni: amikor az újjáválasztott magyar miniszterelnök a diplomácia és a politikai jóízlés normáin átlépve a hősiesen kitartó és védekező ukrán elnököt „ellenfelének” nevezte, a nagykövet asszony „nem látott gondot abban, hogy őszintén beszéltek egymással” – hangsúlyozta a kuratóriumi elnök, hozzátéve, hogy Nepop nagykövet keményen is képes fogalmazni, de ilyenkor is kerüli a személyeskedést. Felidézte azt az emlékezetes kijelentését, miszerint „stratégiai nyugalmatok majd a sírban lesz”.

A díj átvétele után, köszönetnyilvánító nyilatkozatában a szakosztályi beszámoló szerint Ljubov Nepop elmondta: a kitüntetést az ukrán néppel való szolidaritás kifejeződésének tekinti. Bizakodásának adott hangot, hogy az immár több mint 70 napja tartó háborúban – melyet Ukrajna nemcsak önmagáért, szuverenitásáért és területi integritásáért, hanem egész Európáért vív – minden egyes nap közelebb visz a közös győzelemhez. Jelképes értékűnek nevezte, hogy a díjat az újságírók szövetsége adományozta, hiszen ebben a háborús helyzetben az újságírók munkája kiemelten fontos, hiszen ez ahhoz járul hozzá, hogy a világ megismerje az igazságot. Kitért rá, hogy a harcok során már több mint húsz újságíró vesztette életét Ukrajnában.

Forgács Imrét újságírói tevékenységéért ismerték el

A következő kitüntetett, Forgács Imre „Európai anziksz” címmel jelentette meg a 2021 őszi könyvhétre a Népszava Szép Szó című mellékletében az utóbbi öt évben megjelent írásait. A méltatás szerint Forgács Imre minden írása kiállás, cikkeivel hitet tesz az Európai Unió erősítése mellett, „még akkor is, ha sokszor bírálni kényszerült az EU-t”. A róla közölt laudáció szerint Forgács Imre ismeretanyaga lenyűgöző, az európai kultúrkör évszázadaiból vett példái, nemegyszer példabeszédei segítik az aktuális események jobb megértését.

Forgács Imre, a MÚOSZ Európánkért díj kitüntettje
Forgács Imre, a MÚOSZ Európánkért díj kitüntettje. Fotó: Sziráczki György

„Forgács azok közé tartozik, akik azért harcolnak, hogy az Európai Unió kapui ne záruljanak be végleg a magyarok előtt. Könyve tanulságos olvasmány lehet mindazok számára, akiknek fontos az európai integráció jelene, és jövője” – fogalmazott a Kertész Zsuzsa, a rendezvény háziasszonya által felolvasott indoklásban Trom András.

Forgács Imre – aki gazdasági szakemberként az államigazgatásban vett részt az uniós csatlakozási koncepciók előkészítésében – megköszönve a díjat hangsúlyozta: megtiszteltetésnek tartja, hogy a MÚOSZ ismeretterjesztő munkásságát újságírásnak, őt magát pedig „tiszteletbeli újságírónak” minősíti.

N. Vadász Zsuzsa is sokat tett az európai folyamatok megértéséért

Inotai András professzor emeritus, az egykori MTA Világgazdasági Kutatóintézet volt igazgatója, az Európa Klub elnöke, a kuratórium tagja N. Vadász Zsuzsáról elhangzott laudációjában kitért arra, hogy a díjazott gazdasági, kül- és belpolitikai ismeretei, objektív elemzései jelentősen hozzájárultak és folyamatosan hozzájárulnak az uniós témák sokszintű, nem mindig könnyű megértéséhez, az egymással összefüggő, egymást befolyásoló folyamatok közérthető, ugyanakkor sohasem leegyszerűsített bemutatásához.

A MÚOSZ külügyi szakosztályának 2019-ben alapított Európánként díja
A MÚOSZ külügyi szakosztályának 2019-ben alapított Európánként díja

Külön kiemelte interjúját Judith Sargentinivel a Magyarország elleni 7. cikkely szerinti eljárás lehetőségéről és konkrét okairól, Balázs Péterrel folytatott időtálló beszélgetését az orbáni „manőverezési politikáról”, valamint interjúját Hadházy Ákossal az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szükségességéről. N. Vadász Zsuzsa szakmai pályafutását áttekintve felhívta a figyelmet arra, hogy 17 évet töltött – különféle pozíciókban – a Világgazdaság című lapnál. Laudációját követően Inotai professzor szólt arról is, hogy a jelenlegi sorsfordító globális helyzetben az újságírók felelőssége nagyobb, mint valaha: a valódi információk eljuttatása és az agymosott tömegek reális világlátásának visszaállítása kulcskérdés.

A díjátadón Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnök is köszöntette az egybegyűlteket és a díjazottakat, majd az újságírószékházban lévő kávézóban kötetlen beszélgetésre, kávézásra került sor.

További hírek találhatók a Media1-en. Kérheti híreinket Telegramon és ott vagyunk Facebookon is.

Borító: Az Európánkért díj átadása 2022. május 5-én. Fotó: Sziráczki György / MÚOSZ
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások