fbpx
újságok, újság

Az EU-tagállamok között Magyarországon a 3. legrosszabb a médiaszabadság helyzete a friss RSF-index szerint

Ma van a sajtószabadság világnapja, ebből az alkalomból nyilvánosságra hozták a világ 180 országát a sajtószabadság szempontjából rangsoroló RSF sajtószabadság-indexének friss eredményeit. Ennek középmezőnyében, a 85. helyen végzett Magyarország, ami az uniós tagállamok közül a 3. legrosszabb helyezésnek számít.

A sajtószabadság világnapján, május 3-án, azaz ma megjelent a párizsi központú nemzetközi médiaszervezet, a Riporterek Határok Nélkül (RSF / Riporters Without Borders) 2002 óta elkészülő, a médiaszabadság helyzetét a világ 180 országában bemutató friss indexe.

A média ellenőrzés alatt tartása, erősödő ellenségesség az újságírók irányában, Görögország mélyrepülése – ezek a legaggasztóbb jelenségek Európában az RSF friss beszámolója szerint.

A térképekkel és elemzésekkel teli jelentéshez kapcsolódó kutatás módszerén idén az előző évhez képest némiképp változtattak, egyes országokat 5 kritérium szerint osztályoztak, a politikai, a gazdasági, a szociális-kulturális, a jogi környezet és a biztonság szempontjából. Minden ország az egyes kategóriákban 0-tól 100 pontig osztályozható, az öt pontszám átlaga adja ki a végeredményt – közölte az RSF.

Kamera, sajtó, média.
Fotó: stock / Depositphotos.com

A jelentés szerint általános aggodalomra ad okot, hogy kettős polarizálódás figyelhető meg a média világában, melyet csak erősít az információs káosz. A média polarizáltsága törésvonalakat okoz az országokon belül, az államok közt pedig növeli a megosztottságot

– emelte ki az Euronews az RSF jelentésének készítőinek összefoglalójából.

 „A demokratikus társadalmakban fokozza a megosztottságot az amerikai Fox News mintájára kiépülő véleménymédia és a dezinformációs csatornák elbagatellizálása. Mindezt erősíti a közösségi média. Nemzetközi szinten gyengíti a demokráciákat az asszimmetria a nyílt társadalmak és a zsarnoki rezsimek közt. Ez utóbbiakra jellemző, hogy ellenőrzés alatt tartják a médiát és felületeiket, miközben propagandaháborút folytatnak”

– idézi az RSF-et az Euronews.

Európában van leginkább rendben a sajtószabadság: 10 éllovasból 8 a kontinensen található

Európa továbbra is a legjobban teljesítők közt szerepel. A 10 ország közül, ahol a leginkább  garantált a sajtószabadság, 8 európai. Norvégia, Dánia, Svédország, Észtország, Finnország, Írország, Portugália és Litvánia mind magasabb pontszámot kapott mint 84. Ebből a csoportból Észtország és Litvánia elsőként szerepel a top 10-ből – írja az Euronews.

Újságos stand Németországban
Újságos stand egy európai városban. / Fotó: Depositphotos

A 2022-es rangsorban három fő tendencia is megfigyelhető. Az egyik, hogy visszatértek az újságíró-gyilkosságok, néha még az európai nagyvárosokban is. 2021. április 4-én például fényes nappal gyilkolták meg Giorgos Karaïvaz görög bűnügyi újságírót, Athén külvárosában lévő otthona előtt, mikor épp munkából tért haza.

Másodrészt általánosságban több ellenérzéssel találkoznak munkavégzés során az újságírók – mondja el Pavol Szalai, az RSF irodavezetője.

Az újságírókkal szembeni ellenséges érzés is növekszik, és főleg a demonstrációkon jelenik meg. Emellett megfigyelhetünk médiaellenes, keményebb intézkedéseket például Lengyelországban, Magyarországon és Görögországban – emelte ki a harmadik fő tendenciát Pavol Szalai.

Magyarországon a harmadik legrosszabb a sajtószabadság helyzete az uniós tagállamok közül

Magyarország a 85. a RSF rangsorában, az afrikai Guinea után, és Izrael előtt. Két uniós tagállamban rosszabb a helyzet a jelentés szerint Bulgáriában (91.) és Görögországban, ez utóbbi a legjobb 100-ból is kiesett (108. hely).

Magyarország a 85 .helyen az RSF sajtószabadság indexében
Magyarország a 85 .helyen az RSF sajtószabadság indexében

A magyar helyzet a gazdasági környezet szempontjából nagyon súlyos az RSF értékelése alapján. A politikai környezet nehéz, a jogi, és a szociális-kulturális pedig problémás.

Tavaly júliusban Orbán Viktort a sajtószabadság ellenségei közé sorolta az RSF. Ezzel a magyar miniszterelnök volt az első európai vezető, aki felkerült erre a listára.

A sajtószabadság-jelentés részletesen itt érhető el.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító: Újságok egy benzinkút üzletében. Fotó: Ladányi András / Media1

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások