fbpx
A Hyppolit, a lakáj c. film részlete

Leadja a HírTV az eredeti Hyppolit, a lakáj című magyar filmvígjátékot

A Magyar Film Napja alkalmából kerül képernyőre a népszerű magyar filmvígjáték. A vetítés előtt kulisszatitkokról is szó esik majd.

A Magyar Film Napja alkalmából ma, április 30-án, szombaton 19:10 órakor műsorra tűzi a HírTV a Hyppolit, a lakáj című népszerű magyar filmvígjátékot.

Az 1931-ben bemutatott, fekete-fehér Hyppolit, a lakáj a 120 éves magyar filmtörténet egyik legnépszerűbb film-vígjátéka, mely az adott korszak legnagyobb színművészeit vonultatta fel. A köztudat szerinti első, de valójában második magyar hangosfilm szereplőgárdájába olyan nagyságok tartoztak mint Csortos Gyula, Kabos Gyula, Haraszti Mici, Jávor Pál vagy Gózon Gyula.

A Hyppolit, a lakáj című film egyik jelenete
A Hyppolit, a lakáj című film egyik jelenete

A film vetítése előtt sok kulisszatitok is kiderül majd

A film HírTV-s vetítését megelőzi a Szélesvásznú történelem című filmes magazinműsor, melyben Bayer Zsolt beszélget meghívott vendégeivel, Eperjes Károly színművésszel és Szigethy Gábor színháztörténésszel a film a nagyközönség által még nem ismert részleteiről. A HírTV azt ígéri a Media1-nek megküldött közleményében, hogy a  műsorban számos újdonságra is fény derül, és nem csak a szereplők szempontjából, de filmtörténeti szempontból is.

Szélesvásznú történelem: Bayer Zsolt beszélget meghívott vendégeivel, Eperjes Károly színművésszel és Szigethy Gábor színháztörténésszel
Szélesvásznú történelem: Bayer Zsolt beszélget meghívott vendégeivel, Eperjes Károly színművésszel és Szigethy Gábor színháztörténésszel

Az eredeti szereposztásban Gózon Gyulát akarták Schneidernek úrnak, de végül Kabos Gyula játszotta. Az 1999-ben bemutatott remake-ben Eperjes Károlynak szánták ezt a szerepet, aki végül „úrhatnám polgárból” és a Tartuffe-ből összegyúrva, Hyppolitként lépett bele az „újgazdagok pocsolyájába”. A magazinműsorban olyan érdekességekkel is szembesülhetnek a tévénézők mint hogy eredetileg nem is a Hyppolit, a lakáj című filmet szerették volna elkészíteni az alkotók, hanem Újhelyi Nándor írónak az Őfelsége kalapja című darabját, az élet azonban átírta a forgatókönyvet. Mivel a stúdió júniusra volt lefoglalva, így villámgyorsan leforgatták a Kék bálvány című filmet ugyanazzal az operatőrrel és hangtechnikussal mint a Hyppolit, a lakáj című filmet. Eszerint tehát a Kék bálvány volt az első magyar hangosfilm, a Hyppolit, a lakáj pedig a második, mely népszerűségben messze meghaladta az elsőt, illetve azóta is a magyar filmalkotás egyik legmaradandóbb és legközkedveltebb remekműve.

A filmben látható táncjelenetet, melyet Zsitkovszky Béla rendezett, a mai Uránia Nemzeti Filmszínház tetőteraszán forgatták. Ennek apropóján minden évben megemlékeznek a magyar filmgyártás kezdeteiről április utolsó napján.

Sok csatornán látható most magyar film

Arról, hogy a Magyar Film Napjára milyen tartalmakkal készült az RTL Magyarország és a TV2 Csoport, előbb esetében itt, utóbbi esetében itt olvashatnak. Az ATV Spirit is filmklasszikussal készült, erről itt írunk.

További híreket talál a Media1.hu-n. Kérheti híreinket Telegramon is. Megtalál minket Facebookon is!

Borító: A Hyppolit, a lakáj c. film részlete
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások