fbpx
Az Anonymus által feltört RT France csatorna 2022. március 6-án.

Hackertámadás miatt láthattak bele az orosz tévénézők az orosz-ukrán háborúba

Eközben sajtóhírek szerint Oroszország előkészületeket tett arra, hogy leváljon a globális internetről.

Feltörte az Anonymous hackercsoport vasárnap este az orosz Express műholdról sugárzott orosz propagandacsatornákat, a Rosszija 24-et, az 1-es csatornát, a Moszkva 24-et és az RT francia verzióját – számolt be a Népszava online kiadása.

A hackerek a háborús hadszíntérről származó, valódi képsorokat mutattak be az orosz nézőknek, akik az ukrajnai háborúról eddig csak az állami propaganda hazugságaiból értesülhetnek. Az Anonymous egy üzenetet is közzétett, mely szerint az orosz „átlagpolgár” ellenzi Oroszország ukrajnai agresszióját, és ez csak Putyin „bűnöző és önkényes” rendszerének az érdekeit szolgálja.

Az esetről az Anonymus egy videót is közzétett a Twitter-csatornáján:

Az Anonymus egyúttal feltört két, a Netflixhez hasonló orosz streaming szolgáltatást, a Winket és az Ivit is. A hackercsoport még a háború kitörése után üzent hadat a Kremlnek.

Leválhat Oroszország a globális internetről

A hvg.hu tegnap, vasárnap arról számolt be a Nexta hírügynökség nyomán, hogy Oroszország arra készülhet, hogy leválassza a hazai hálózatot a világhálóról. A Nexta az értesüléseit dokumentumokkal is alátámasztotta.

Ezekből kiderült: az orosz szolgáltatókat felszólították arra, hogy március 11-re készüljenek fel a szerverek és a doménnevek orosz zónára való átállítására.

Mint arról a Media1 hírt adott, a nyugati közösségi- és híroldalak sorra váltak elérhetetlenné az országban, sőt, egy pénteken elfogadott új törvény szerint börtönnel is sújtható az, aki „álhíreket” terjeszt azzal kapcsolatban, hogy mit csinál Oroszország Ukrajnában. A törvény miatt a brit közszolgálati médium, a BBC is beszüntette a tevékenységét az országban, de több más médium is kivonulásról döntött, így például az amerikai CNN is.

Még tavaly februárban a Media1 beszámolt arról, hogy Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke arról beszélt, előkészületeket tett arra, hogy ha leválasztanák az internetről Oroszországot.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos valamennyi hírünket megtalálja ide kattintva.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Borító: az Anonymus által feltört RT France csatorna 2022. március 6-án. Fotó: Anonymus Operations / Twitter.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások