fbpx
Oroszország

Medvegyev: Felkészült Oroszország az internetről való lekapcsolásra

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke egy hétfőn megjelent interjúban arról beszélt, hogy országa felkészült arra az esetre, ha az Egyesült Államok lekapcsolná Oroszországot az internetről.

Medvegyev szavai szerint Oroszországnak kész terve van arra az esetre, ha az Egyesült Államok lekapcsolná az internetet Oroszországban. Emlékeztetett rá, hogy a világháló irányításához szükséges „kulcsjogok” amerikai kézben vannak.

„A technológia készen áll erre. A törvényhozás szintjén is megszületett már minden döntés, de ez nem lenne egyszerű és én nagyon nem szeretném. Én egyelőre, őszintén szólva, nem látom előjeleit ennek, mert ez kétélű fegyver”

– nyilatkozta a volt elnök és ex-miniszterelnök.

Álláspontját azzal indokolta, hogy egy ilyen lépés intézkedéseket váltana ki orosz részről is, emellett az ország valódi és idézőjeles barátai az internetet aktívan használják a saját nézeteik terjesztésére és aligha mondanának le erről az eszközről – olvasható az MTI tudósításában.

Példaként Medvegyev azt hozta fel, hogy régóta felmerült már Oroszország a SWIFT nemzetközi bankközi tranzakciós rendszerről való leválasztásának gondolata, ezért erre az esetre felkészülve kénytelen volt egy saját informatikai rendszert kiépíteni.

Az orosz biztonsági tanács alelnöke az interjúban elmondta, hogy Oroszország törvényt is kidolgozott annak érdekében, hogy szuverén módon irányíthassa saját szegmensét az interneten. Rámutatott, hogy az államigazgatás és rengeteg társadalmi funkció a világhálóra támaszkodik.

Mint mondta, a törvény szükség esetén lép életbe. Elismerte, hogy a hatályba lépése problémákat okoz majd, mert az átállítás időbe fog telni, de megfogalmazása szerint a Runet (az internet orosz szegmense) „működésének autonómiáját helyre lehet állítani, vagy létre lehet hozni”.

Az interjúban arról is beszélt, hogy egyelőre egyik közösségi oldal sincs blokkolva és problémamentesen működnek, viszont ha ezek magatartásában változást észlelnek és azt látják, hogy elutasítják az orosz információk közlését, akkor Moszkvának van eszköze ahhoz, hogy hatást gyakoroljon rájuk.

Valójában egyébként a Microsoft tulajdonában álló LinkedIn szakmai közösségi oldal 2016 óta nem érhető el Oroszországból, miután egy helyi bíróság szerint megsértette az adattárolásra vonatkozó, 2015-ben elfogadott törvényt, amelynek értelmében Oroszországon belül kell tárolni az orosz állampolgárokra vonatkozó összes adatot – tette hozzá az MTI.

Borító: Unsplash / Elena Mozhvilo
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások