fbpx
BBC Radio.

Valamennyi tevékenységét beszünteti a BBC Oroszországban

A közmédium igazgatója szerint a független újságírás folyamatának kriminalizálása zajlik az országban.

Felfüggeszti az oroszországi tevékenységét a BBCszámolt be nem sokkal ezelőtt a brit közszolgálati médium a honlapján.

Mint írták, a döntést a mai napon elfogadott új orosz törvényre hivatkozva hozták meg, mely börtönnel fenyeget mindenkit, akiről úgy ítélik meg a hatóságok, hogy „álhíreket” terjeszt az orosz fegyveres erők mozgásával kapcsolatban.

Tim Davie, a BBC igazgatója a törvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az „kriminalizálja a független újságírás folyamatát”. A közmédium felidézte azt is, hogy a Kreml nem tűri, hogy a konfliktust háborúnak nevezzék, helyette „különleges katonai műveletként” kell hivatkozni rá.

Korábban még egy időszakos rádióadás elindítását tervezték

Tim Davie, tegnap, csütörtökön még úgy fogalmazott:

„Sokszor mondják, hogy hogy a háború első áldozata az igazság. Egy olyan konfliktusban, ahol a dezinformáció és a propaganda mindennapos, egyértelműen szükség van független és tényszerű hírekre, amelyekben az emberek megbízhatnak. (…) A továbbiakban is biztosítjuk az orosz embereknek az igazsághoz való hozzáférést, ahogy csak tudjuk”.

Ennek érdekében két új rövidhullámú frekvencián is adást terveztek indítani Ukrajna és Oroszország területén – ezeken a BBC World News angol nyelvű híradását lehetett volna követni napi négy órában. Az adás ezeken a frekvenciákon Kijevben, Ukrajna fővárosában, valamint Oroszország egyes részein lett volna fogható, ám a mai bejelentés fényében nem valószínű, hogy megvalósul – külön nem tértek ki rá.

Szinte a teljes nyugati médiát kitiltották

Eközben a 24.hu arról számolt be, hogy Oroszország gyakorlatilag kitiltotta a teljes nyugati médiát – egy Twitter-bejegyzés szerint a blokkolás a BBC-n túl érinti az Amerika Hangja, a Szabad Európa Rádió, a Deutsche Welle és a Meduza honlapjait és adását is.

Korábban a Facebookot, a Twittert és több más, ugyancsak a „nyugati világhoz tartozó” médiumot is blokkolni kezdtek.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint iratkozzon fel a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: stock / depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások