fbpx
Az RTL Klub A mi kis falunk című sorozatának színészei

Nem jogerősen pert nyert A mi kis falunk gyártójával szemben egy magánszemély

Az illetőnek sérelemdíjat ítélt meg az első fokon eljáró bíróság, amiért az egyik szabadtéri forgatás során ő is rákerült a népszerű RTL-es tévésorozat felvételeire és mintegy 3 másodpercen át látható volt.

Első fokon, nem jogerősen pert nyert a Tatabányai Törvényszéken egy pilisszentléleki férfi az RTL Magyarország csatornáin futó, A mi kis falunk című népszerű tévésorozatot készítő Content Factory Kft. (ismertebb nevén ContenLab&Factory) ellen – számolt be a Magyar Nemzet.

A lap szerint Reményi János azért fordult a bírósághoz, mert 2019-ben a tudta és az engedélye nélkül néhány másodperc erejéig olyan, a falusi életképi hatást keltő vágóképet tettek be a sorozatba, amelyen ő volt látható. A férfi szerint a település lakói emiatt azt gondolhatták róla, hogy statiszta szerepet vállalat a tévésorozatban, és ezáltal hiteltelenné vált, amit előtte hangoztatott, hogy ellenzője a sorozatnak.

A Tatabányai Törvényszék ítélete szerint azzal, hogy a gyártócég a férfiról annak engedélye nélkül mozgóképes felvételt készített, azt felhasználta és elhelyezte az általa gyártott A mi kis falunk című tévésorozat 4. évad 4. részének 39. percében 3 másodperc hosszan, másrészt közlésre átadta az RTL Magyarországnak, megsértette Reményi János képmáshoz fűződő személyiségi jogát.

Kivágták a sérelmezett részt

A Tatabányai Törvényszék kötelezte az alperest, hogy tizenöt napon belül kérjen levélben bocsánatot, és fizessen meg Reményi Jánosnak 300.000 forint sérelemdíjat, valamint ügyvédi munkadíj címén 1.634.800 forint perköltséget.

Gaudi-Nagy Tamás, a Reményit képviselő ügyvéd (a Jobbik egykori politikusa) a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, a per a felvétel engedély nélküli, ezért jogellenes készítése és közlése miatt indult.

Megjegyezte azonban: az eljárás megindítása előtt felhívták a céget a jogsértés megszüntetésére és elégtétel adására, a Content Factory Kft. azonban a jogvita peren kívüli rendezésétől elzárkózott, de

utólag kivágták a sérelmezett részt az érintett epizódból.

Két részre bontották a pert

Az ügyvéd elmondása szerint a sikertelen peren kívüli rendezési kísérlet után szerették volna egy eljárásban perelni a gyártó céget és az RTL Klub médiaszolgáltatóját, ezt azonban Tatabányai Törvényszék nem engedte, így az ügyet ketté kellett bontani.

„Jelenleg a gyártó céggel szembeni per zajlik, amelyben ötszázezer forint összegű sérelemdíjat és milliós nagyságrendű perköltséget kértünk. Az RTL Klub elleni pert felfüggesztették, amely csak akkor folytatódik, ha a gyártó céggel szembeni per jogerősen befejeződik”

– mondta Gaudi.

A mi kis falunk 4. évadának egyik jelenete
A mi kis falunk 4. évadának egyik szabadtéri jelenete

A gyártócég szerint, aki forgatási helyszínen sétálgat, tudhatja, hogy rákerülhet a felvételre

A perben a sorozat gyártó cége azzal védekezett, hogy a negyedik évadra vonatkozó forgatási rend a faluban mindenki számára ismert volt, ők a lakosokat, illetve a helyi önkormányzatot is tájékoztatták arról. Védekezésül hozták fel azt is, hogy az évente több hónapig tartó forgatáson egy nagy létszámú stáb dolgozik, amely mások számára is észrevehető, a jelenlétéből pedig szükségképpen arra kell következtetni, hogy ott filmet forgatnak.

Aki pedig mégis arra sétál, az ráutaló magatartással engedélyt ad arra, hogy felvételt készítsenek róla.

A bíróság az érvelést nem fogadta el; szerintük a felvétel nem ilyen módon készült, ráadásul egy olyan, nem tervezett, nem meghirdetett forgatási helyszínen történt, amelyre nem terjedt ki a filmforgatási közterület-használati engedély sem.

Azt még egyelőre nem tudni, hogy A mi kis falunk gyártócége, a ContentLab&Factory fellebbez-e a Tatabányai Törvényszék első fokú döntése ellen.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: Illusztráció, A mi kis falunk forgatása. Fotó: RTL sajtóklub
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások