fbpx
cenzúra

Cikkeket távolíttat el az orosz médiahatóság, néhányan engedelmeskednek neki, de a Szabad Európa és páran ellenállnak

Az orosz médiafelügyelet konkrétan cenzúrára kér online portálokat. Többen is engedelmeskednek a kérésnek, mivel a tét a honlapok blokkolása.

Az elmúlt napokban számos orosz médium kapott levelet a Roszkomnadzor orosz médiafelügyelettől, melyben arra szólítják fel őket, hogy távolítsák el azokat a régi online cikkeket, amelyek a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij által alapított, mára betiltott csoport korrupciós nyomozásai alapján születtek – számolt be a Szabad Európa.

A levelekben meg is fenyegetik a médiaszolgáltatókat, hogy

amennyiben nem tesznek eleget a kérésnek, a honlapjuk blokkolását kockáztatják.

Ez a tavaly nemkívánatos szervezetnek minősített Projekt oknyomozó újságírócsoport több nyomozását is érinti.

„Nyilvánvaló, hogy ezeknek az anyagoknak az eltávolítása a cenzúra klasszikus megnyilvánulása lenne”

– vélekedik Roman Dobrohotov, az Insider online oknyomozó portál főszerkesztője. A rendeletek hamarosan a nemzetközi technológiai vállalatokat (így például a YouTube-ot) is nehéz helyzetbe hozhatják, melyek vagy betartják a szabályokat, vagy az oroszországi leállításukat kockáztatják.

cenzúrázva, censored, cenzúra
Fotó: Stock / Depositphotos.com

Vannak, akik engedelmeskednek

A Szabad Európa orosz szolgálata – és a társaság más, orosz nyelvű projektjei – is értesítést kaptak, ám ők nem hajlandóak eleget tenni az eltávolítással kapcsolatos követeléseknek.

Vannak azonban, akik másként vélekednek, és inkább engedelmeskednek. Ilyen a Meduza is, melynek az egyik újságírója, Ivan Golunov úgy vélekedett, az a cél, hogy „a lehető legtöbb információt eltávolítsák”.

Andrej Zaharov, a BBC orosz szolgálatának újságírója szerint vannak érvek amellett, hogy eleget tegyenek az orosz kormány követeléseinek.

„Képzeljünk el egy olyan helyzetet, amikor nincs Novaja Gazeta, nincs Meduza, nincs Eho Moszkvi, mert mind úgy döntöttek, hogy az elveik szerint cselekszenek, bezárták, és most már nem léteznek az orosz információs térben. Kevesebb lesz a cikk. Másnap senki sem fogja megkérdezni a Kreml szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot erről. Tényleg jobb lesz bárkinek is, ha nem tudják ezeket a cikkeket megírni?”

– fogalmazott Zaharov.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások