fbpx
Facebook

Reagált az Európából történő esetleges kivonulása kapcsán megjelent nyilatkozatokra a Facebook anyacége, a Meta

Bár nemrég egy, az amerikai tőzsdefelügyeletnek leadott vállalati jelentésben a Meta belengette az Európából történő kivonulását arra az esetre, ha nem kap lehetőséget arra, hogy az európai felhasználók adatait amerikai szerverekre továbbítsa, valamint azokon tárolja és dolgozza fel, amit egyes politikusok zsarolásként értékeltek, most a vállalat európai vezetője blogbejegyzést is írt az ügyről, amiben azt hangsúlyozza, hogy nincs szó zsarolásról.

Mint arról hétfőn több lap, így a Media1 is beszámolt, a Meta, a Facebook és az Instagram anyavállalata belengette a szóban forgó szolgáltatásainak európai leállítását arra az esetre, ha a Meta nem kap lehetőséget arra, hogy az európai felhasználók adatait amerikai szerverekre továbbítsa, valamint azokon tárolja és dolgozza fel. A közösségimédia-óriásnak kiemelten fontos az úgynevezett transzatlanti adattovábbítás, amelyet az úgynevezett adatvédelmi pajzs (Privacy Shield) és más modellmegállapodások szabályoznak.

A Meta ezeket a felhasználók adatainak az amerikai szervereken történő tárolására használta/használja, ám a jelenleg érvényben lévő modellmegállapodásokat az EU éppen felülvizsgálja.

Ennek kapcsán a vállalat az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek benyújtott éves jelentésében arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem fogadnak el egy új keretrendszert, vagy nem használhatják tovább az eddigieket vagy azok alternatíváit, akkor a Meta „valószínűleg” nem lesz képes több termékét sem üzemeltetni az EU-ban.

A Metához tartozó közösségi platformok: Messenger, Facebook, WhatsApp, Instagram, Workplace, Oculus.
A Metához tartozó közösségi platformok: Messenger, Facebook, WhatsApp, Instagram, Workplace, Oculus. Fotó: stock / Depositphotos.com

A Meta esetleges kivonulása kapcsán több európai politikus is úgy fogalmazott, hogy a cég nem zsarolhatja meg Európát, valamint a kontinens jól meglenne a Facebook és az Instagram nélkül is. A megszólalók között volt a német gazdasági miniszter is, aki arról beszélt, éveken át milyen jól megvolt a Facebook nélkül.

Pontos jogi környezet szükséges

A friss fejlemény az, hogy mint azt aHWSW észrevette, Markus Reinich, a Meta európai térségért felelős vezetője egy blogposztban reagált a fejleményekre. Bejegyzésében Reinich azt állítja, szó sincs arról, hogy a vállalat azzal fenyegetőzne, hogy elhagynák az európai piacot.

Bejegyzésében a vezető úgy fogalmazott, a Metához is hasonló globális multiknak hosszú távon a működési kereteket pontosan meghatározó jogi környezetre van szükségük.

Hozzátette: a cég – számos más európai és nemzetközi nagyvállalattal egyetemben – reméli, hogy a törvényalkotók minél hamarabb meg tudnak egyezni az adatvédelmi pajzs helyébe lépő jogi keretrendszer részleteiről.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások