fbpx
Völner Pál, a korrupciós botrány kapcsán lemondott llamtitkár, védője, dr. Papp Gábor egy másik ügy tárgyalásán korábban és Varga Zoltán, a Pegasus kiberfegyverrel megfigyelt médiavállalkozó, a Central Médiacsoport tulajdonosa

Völner Pál védőügyvédje nem tartja összeférhetetlennek, hogy ő a Pegasus kémszoftverrel megfigyelt Varga Zoltán médiavállalkozó jogi képviselője is

A Media1 megkérdezte a Pegasus megfigyelési botrány egyik célszemélyét, Varga Zoltánt, a Central Médiacsoport tulajdonosát, mit szól, hogy a Völner Pál ellen hivatali vesztegetés elfogadásának vádjával folyó büntetőügy kapcsán Völner jogi képviseletét az a dr. Papp Gábor ügyvéd látja el, aki tavaly Varga Zoltán jogi képviselőjeként arról beszélt, a médiavállalkozó jogi lépéseket fontolgat a megfigyelése kapcsán. Márpedig korábban Varga Judit igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, helyettese, Völner Pál feladata volt a megfigyelésekről dönteni. Ebből pedig az is következik, hogy a Varga Zoltán elleni megfigyelésről is elvben Völner dönthetett, akivel tehát közös a jogi képviselőjük. Válasz a szokatlannak tűnő helyzet kapcsán Varga Zoltán helyett végül dr. Papp Gábor ügyvédtől érkezett, akinek szavaiból nem csak az derült ki, hogy miért nem tartja a helyzetet aggályosnak, de elmondta azt is, hogy a médiavállalkozó egyelőre mégsem tett lépéseket a kémügy kapcsán.

Egy nemzetközi oknyomozó újságírói munka eredményeként 2021. július 18-án robbantotta a Direkt36 a hírt, hogy több más személy mellett Varga Zoltán üzletember, a 24.hu-t, a Story magazint, a Nők Lapját és számos nyomtatott és online magazint is tulajdonló Central Médiacsoport többségi tulajdonosa ellen is bevetette az Orbán-kormány az izraeli NSO Group kémszoftverét, a Pegasust. Ezzel a kiberfegyverrel nem csupán telefonlehallgatásokat lehet végezni észrevétlenül, de a célszemélyek telefonjának kamerájával a készülék birtokosának környezete is megfigyelhető, valamint a telefonon tárolt információk és chatüzenetek is kifürkészhetők. (A Pegasus kapcsán született tartalmaink ITT érhetők el.)

Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa másnap, 2021. július 19-én az ellene irányuló megfigyelés ügyében dr. Papp Gábor ügyvéden keresztül adott ki nyilatkozatot, mely így szólt:

„Varga Zoltán jogi képviselőjeként megvizsgáljuk, hogy Varga urat ért jogsérelem miatt milyen jogi lépeseket teszünk. Ennek eldöntéséig sem én, sem ügyfelem, semmilyen formában nem nyilatkozunk. Megértésüket köszönjük!”

Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója
A megfigyelési botrány egyik célszemélye, Varga Zoltán, a Central Médiacsoport többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója Fotó : Central Médiacsoport / Media1-archívum

A kémbotrány kirobbanása után Varga Judit igazságügyi miniszter a lehallgatási engedélyek kiadása kapcsán arról beszélt, hogy a lehallgatásokról nem ő, hanem a helyettese, Völner Pál dönthetett.

Tavaly decemberében egy másik ügy is kirobbant a kormány körül: ekkor kezdeményezte Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész. A vád szerint az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Varga Judit miniszter helyettese rendszeresen, havi gyakorisággal milliós értékben korrupciós pénzeket kapott. Völner az ellene felhozott vádakat tagadta, de a kormányban betöltött tisztségéről a hivatali vesztegetés elfogadása ügyében folyó nyomozással összefüggésben lemondott.

Völner Pál államtitkár beszél az Országgyűlésben
Völner Pál államtitkár beszél az Országgyűlésben

Ugyanaz az ügyvéd védi a vesztegetési vádak kapcsán Völner Pált, aki Varga Zoltán jogi képviselőjeként nyilatkozott

Az elmúlt napokban azok, akik odafigyeltek a híradásokra, felfigyelhettek arra, hogy a két ügyben (Pegasus megfigyelési botrány, hivatali vesztegetés elfogadása miatti vád) nem csak Völner Pál, a lemondott államtitkár nevének felbukkanása a közös, hanem az is, hogy az államtitkár ellen, hivatali vesztegetés elfogadása vádjával folyó büntetőügy kapcsán ugyanaz az ügyvéd, dr. Papp Gábor nyilatkozott Völner védőjeként, mint aki a kémbotrány egyik célszemélye, Varga Zoltán médiavállalkozó jogi képviselőjeként is megnyilvánult még tavaly júliusban a Pegasus ügyben.  Hiszen ahogy említettük, tavaly dr. Papp Gábor ügyvéd jelentette be Varga Zoltán jogi képviselőjeként, hogy a médiavállalkozó az őt ért jogsérelem kapcsán jogi lépéseket fontolgat.

dr. Papp Gábor ügyvéd 2014 májusában Molnár Gyula volt újbudai szocialista polgármester és Lakos Imre volt SZDSZ-es alpolgármester ellen hivatali visszaélés vádja miatt indult per harmadfokú tárgyalásán
Budapest, 2014. május 20.
Bánáti János, Papp Gábor és Zamecsnik Péter (b-j) ügyvédek a Molnár Gyula volt újbudai szocialista polgármester és Lakos Imre volt szabaddemokrata alpolgármester ellen hivatali visszaélés vádja miatt indult per harmadfokú tárgyalásán a Kúrián 2014. május 20-án. A Kúria jogerősen felmentette a vádlottakat.
MTI Fotó: Beliczay László

Tehát egyazon ügyvéd segíti a megfigyelések egyik célszemélyét, Varga Zoltánt, hogy a Pegasus kémszoftverrel történő megfigyelése kapcsán milyen jogi lépéseket tehet, és segíti a hivatali vesztegetés elfogadása vádjával zajló ügyben Völner Pált, akinek a miniszterének szavai szerint a feladata volt – az egyébként Varga Zoltánt is érintő – lehallgatások engedélyezése. Ez a kapocs akkor is eléggé bizarrul hangzik, ha két különböző ügyről van szó.

Megkérdeztük, mit szól mindehhez Varga Zoltán, Papp Gábor, az ügyvéd reagált helyette

A Media1 a napokban e-mailben kereste meg Varga Zoltánt, a Central Médiacsoport tulajdonosát a vállalati sajtósán keresztül, hogy megkérdezzük, mit szól hozzá, hogy a korábban Varga jogi képviselőjeként megnyilvánuló Papp Gábor látja el Völner Pál védelmét a vesztegetési ügyben.

Kérdésünk elküldését követően hétfőn délután Varga Zoltán sajtósa egy nyilatkozatot juttatott el részünkre Papp Gábor ügyvédtől válaszként, melynek lényege, hogy a felvetésünket ő (mármint az ügyvéd) provokatívnak tartja, és nem tartja a helyzetet aggályosnak, ugyanis Völner ellen nem a lehallgatási ügy kapcsán folyik a büntetőeljárás, Varga Zoltán pedig egyelőre nem is tett jogi lépéseket a Pegasus kapcsán – az nem derül ki a levélből, hogy az üzletember miért nem lépett végül a megfigyelése kapcsán, pedig tavaly július óta, amikor ezt éppen Papp Gáboron keresztül kiadott nyilatkozatában belengette, meglehetősen sok idő eltelt már.

Az ügyvéd válaszát szó szerint is idézzük:

Tisztelt Szalay Dániel!

Az Ön által feltett kérdések jogilag nem értelmezhetőek.

Bármennyire provokatív is a felvetése, semmilyen érdekellentét nincs Varga Zoltán és dr. Völner Pál ügye között. Bár Varga Zoltán ezidáig nem tett jogi lépéseket a Pegasus ügyben – tehát nincs is két ügy – a kapcsolatom vele folyamatos és bizalmi.  Völner Pál ügye, egy folyamatban lévő büntetőeljárás, amelynek nem tárgya a Pegasus néven elhíresült lehallgatási ügy.

Tisztelettel:

Dr. Papp Gábor ügyvéd

A jogi képviselő válaszából az egyébként nem derül ki, tényleg Völner adta-e ki a részben Varga Zoltán ellen is irányuló megfigyelésekre az engedélyt, ahogy az Varga Judit igazságügyi miniszter szavaiból következik.

További hírek találhatók a Media1-en. Csatlakozhat hozzánk Facebookon is.

Borító: Balra Völner Pál, a korrupciós vádak kapcsán lemondott keveredett államtitkár korábban, a parlamentben. Középen: dr. Papp Gábor ügyvéd egy másik ügy tárgyalásán korábban (Fotó: MTI-fotóarchívum). Jobbra: Varga Zoltán, a Pegasus kiberfegyverrel megfigyelt médiavállalkozó, a Central Médiacsoport tulajdonosa. Kollázs: Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások