fbpx
Soros György.

Soros György médiába fektet

Tulajdonrészt vásárolt Soros György a lengyel Rzeczpospolita nevű újságban.

A részben Soros György érdekeltségébe tartozó Pluralis nevű médiakonzorcium 40 százalékos részesedést szerzett a második legnagyobb lengyel politikai lap, a Rzeczpospolita kiadóvállalatában – számolt be a Telex.

A konzorcium azt ígéri, hogy a szerkesztőségi munkába nem fog beleszólni.

Mint a Telex felidézte, a rendszerváltást megelőzően a Rzeczpospolita a lengyel kormány lapja volt; azóta pedig függetlenként határozta meg magát, míg az utóbbi években inkább a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) kormánykoalícióval szemben kritikusak.

Példányszámát tekintve a Rzeczpospolita amásodik a Gazeta Wyborcza mögött, online hírportáljukat pedig naponta nagyjából hárommillióan látogatják.

A várható tulajdonváltást még 2021 novemberben jelentették be, ez a folyamat zárult le most.

A Pluralis BV 97 millió zlotyért, vagyis nagyjából 7,6 milliárd forintért szerezte meg a lapot kiadó Gremi Media 40 százalékát. A Pluralis egy két hónapja alapított konzorcium, amelynek Soros György fejlesztési alapja, a belga Baudouin Király Alapítvány és a holland kiadóvállalat, a Mediahuis a fő részvényesei.

A konzorcium menedzsmentjét ellátó MDIF-ben (Media Development Investment Fund) Soros Nyílt Társadalom Alapítványának is van szerepe. A Pluralis korábban Szlovákiában is vásárolt tulajdonrészt egy médiumban.

Soros György nem először fektet be a médiába. Évekkel ezelőtti hír, hogy Soros György, illetve az MDIF a magyar 444.hu oldal kiadójához, a Magyar Jetihez is befektetett.

Egyre nehezebb helyzetben a lengyel médiapiac

Az újságot kiadó, részesedését eladó Grzegorz Hajdarowicz a tranzakció kapcsán egyebek mellett arról beszélt, hogy egyre nagyobb volt a politikai nyomás, és egyre nehezebb a lengyel médiapiac helyzete. Mint fogalmazott, egy „ellenséges felvásárlási kísérletet” is el kellett hárítania.

Mint arról a Media1 beszámolt, Lengyelországban korábban a médiatörvény módosításával megpróbálták ellehetetleníteni az amerikai tulajdonú hírtelevíziót, a TVN24-et. A módosítót azonban a lengyel elnök végül megvétózta.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Soros György. Fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások