fbpx
NSO Group, a Pegasus gyártója

Lehet, hogy mégsem bontott szerződést a magyar kormánnyal a Pegasus kémszoftver gyártója

A Telex szerint a Népszava, illetve a lap által szemlézett svájci hírforrás tévedhetett a szerződésbontás kapcsán.

Korábban mi is megírtuk, hogy a Népszava arról számolt be, hogy az izraeli NSO Group, a Pegasus kémszoftver gyártója szerződést bontott a magyar kormánnyal, melyről tavaly derült ki, hogy ügyfele az NSO-nak, és magyar újságírók, illetve médiavállalkozók ellen is bevetette az alkalmazást.

Most viszont a Telex azt írja, hogy közel sem biztos, hogy sor került szerződésbontásra a magyar kormány és a magánszférán átgázoló kiberfegyver gyártója között. A témával eredetileg foglalkozó svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung azt írta ugyan, hogy „sajtóértesülések szerint az izraeli NSO Group, amely a védelmi minisztériummal egyetértésben a Pegasust baráti államoknak értékesíti, számos engedélyt visszavont. Ma 102 helyett csak 37 országot látnak el. Lengyelország és Magyarország az egyetlen EU-tagállam, amelyet érint a törlés”, csakhogy elképzelhetőnek tűnik, hogy valójában inkább félreértésről lehet szó. Az NZZ egy tavaly novemberi CTech-cikkre hivatkozik, amelyben az áll, hogy az izraeli védelmi minisztérium drasztikusan leszűkítette azon országok körét, amelyekkel az izraeli kiberbiztonsági cégek üzletelhetnek.

Tehát egyrészt nem az NSO döntött a korlátozásról, másrészt nem derül ki, hogy a döntés a már meglévő szerződésekre is vonatkozik-e, vagy sem. Épp ezért egyáltalán nem biztos, hogy az NSO felbontotta a szerződését Magyarországgal. A Telex szerint az ilyen esetekben szokásos kötbérek miatt valószínűbbnek tűnik inkább az a verzió, hogy a jövőbeni szerződésekről szól csak a minisztériumi döntés.

Az ügyben csupán két szereplő van, aki meg tudná erősíteni vagy cáfolni a hírt: Magyarország kormánya és az NSO Group. A Telex mindkét félnek küldött kérdéseket, de eddig csak a magyar kormány nevében a Belügyminisztérium reagált, viszont meglehetősen semmitmondóan: azt mondták, hogy az ország védelmi képességeit csökkentené, ha  válaszolnának rá a sajtóban, hogy van-e élő szerződésük.

„Az az ország, amelyik a nyilvánosság számára tájékoztatást ad a rendelkezésére álló vagy nem álló hírszerzési, kémelhárítási, bűnfelderítési technológiákról, ezeket a képességeit csökkenti. A Belügyminisztérium – ahogy tette ezt eddig is – az ilyen jellegű kérdésekre az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága zárt ülésén kész válaszolni”
– áll a minisztérium levelében.

További hírek találhatók a Media1.hu-n. Elérhetők vagyunk Facebookon is, kövessen minket ott is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások