fbpx
NSO Group, Pegasus, kémszoftver.

Felmondta a szerződést Magyarországgal és Lengyelországgal a Pegasus kémszoftver gyártója (frissítés: elképzelhető, hogy mégsem!)

Bár a korábbi több mint 100 ügyfeléből csak kevesebb mint 40-et tartott meg az NSO, az Európai Unióban csak ezt a két államot érinti a döntés.

A kirobbant lehallgatási botrányok nyomán felmondta a Magyarországgal és a Lengyelországgal kötött szerződését az NSO Group, a Pegasus kémprogram izraeli gyártója – számolt be a svájci Neue Zürcher Zeitung nyomán a Népszava.

Az izraeli cég a 102 megrendelőből mindössze 37-et tartott meg, viszont az Európai Unióból csak ezt a két országot érinti a döntés.

Mint arról a Media1 kedden beszámolt, a külföldi lapinformáció szerint a lengyel kormány több mint 5 millió eurót adhatott a Pegasusért, melyet ráadásul az Igazságügyi Alap kasszájából fizettek ki, illegálisan, bár a kormányzat ezt vitatja. Az országban egy ügyvéd, egy bíró és egy ellenzéki politikus esetében merült fel a lehallgatás gyanúja.

Magyarországon 2021 júliusában, egy nemzetközi nyomozás keretében derült fény arra, hogy több magyar médiatulajdonost és újságírót is megfigyeltek a Pegasus kémszoftverrel. A Media1 témában született valamennyi írását és interjúját megtalálja ide kattintva.

Frissítés

Később a Népszava frissítette a hírét, mert kiderült, hogy tévedésről lehet szó, de egyelőre nem tudni biztosat, hogy történt-e szerződésbontás.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások