fbpx
Egy tálib tisztségviselő nyilatkozik a Tolo TV női újságírójának

Afgán újságírók elítélik az új tálib szabályokat, amelyek korlátozzák a női szereplők jelenlétét a tévéképernyőn

Egy tálib minisztérium felszólítása értelmében be kell fejeznie a műsorszolgáltatóknak a női szereplőket tartalmazó drámák és szappanoperák vetítését.

Afgán újságírók és jogvédők elítélték a tálibok által kiadott „vallási irányelveket”, amelyek korlátozzák a nők szerepét a televízióban – számolt be a The Guardian.

Az illetékes tálib minisztérium néhány nappal ezelőtt szólította fel a műsorszolgáltatókat, hogy fejezzék be a női szereplőkkel rendelkező drámák, valamint szappanoperák vetítését.

Egyúttal arra is felhívták a műsorszolgáltatók figyelmét, hogy ne tűzzenek képernyőre olyan műsorokat, amelyek „ellentétesek az iszlám vagy az afgán értékekkel”. A televíziókban dolgozó nőket arra kérték, hogy viseljenek hidzsábot munkahelyükön.

A Zan TV, ami az első afgán televízió volt, amely kizárólag női producereket, riportereket alkalmazott, a Twitteren úgy fogalmazott: ezen irányelvek veszélyeztetik a média szabadságát, és csökkentenék a női újságírók jelenlétét.

Hujatullah Mujadidi, az Afgán Újságíró Szövetség alapító tagja szerint, ha az irányelveket alkalmaznák, „egyes médiumok, különösen a televíziók, abbahagyhatnák a munkát”.

Számos török és indiai szappanopera sem felel meg az új irányelveknek, ez pedig megnehezíti a televíziók számára közönségük megtartását.

Qari Abdul Sattar Saeed, a tálib miniszterelnök sajtószóvivője korábban azzal vádolta az afgán médiát, hogy propagandát közvetítenek az „ellenség” kérésére, és úgy fogalmazott, keményen kell bánni velük.

A 2021 augusztusában történt tálib hatalomátvétel óta több újságírónő is veszélyben érezte magát Afganisztánban. Mint arról a Media1 beszámolt, többen is halálos fenyegetéseket kaptak, valamint több női műsorvezetőt is leváltottak.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Egy tálib tisztségviselő nyilatkozik a Tolo TV női újságírójának (archív)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások