fbpx
Az afgán média a tálibok hatalomátvétele után

Lecserélt műsorvezetők, szünetelő showműsorok – a médiában is új korszak kezdődött Afganisztánban (videó)

A tálib hatalomátvétel óta több helyen lecserélték a női műsorvezetőket férfiakra, levették műsorról a szórakoztató jellegű showműsorokat, az állami csatornán pedig muszlim prédikációk és a tálibok bejelentései láthatók. A női újságírók fenyegetésekről számolnak be, ugyanakkor a helyzet ellentmondásosságára utal, hogy az egyik tálib tisztségviselő egy női műsorvezetőnek nyilatkozott. Van néhány különleges felvételünk is.

Drámaian megváltozott a televíziók adása Afganisztánban az iszlamista hatalomátvétel óta. Erről számol be a Szabad Európa is: a lap szerint az elmúlt húsz év egyik legfontosabb eredménye, hogy sokszínű médiapaletta alakult ki Afganisztánban: nagyjából 170 rádióadó, több mint száz újság és többtucatnyi televíziós csatorna működött, ám mindez az általuk megkérdezett szakértők szerint a múlté, ugyanis számos jele van annak, hogy a fundamentalisták a médiaviszonyok átalakítására, a sajtószabadság terén elért eredmények eltörlésére készülnek.

A tálibok megszállása után ez megy most a tévében Afganisztánban
A tálibok megszállása után ez megy most a tévében Afganisztánban

„Nemzeti és iszlám értékek”

Eközben egyes vezetők ígéretet tettek a sajtószabadság és a női jogok biztosítására az iszlám törvények keretein belül, ám ennek nem sok jelét látni.

Zabihullah Mudzsáhid szóvivő kedden úgy nyilatkozott, hogy a magántulajdonban lévő médiumok továbbra is függetlenül működhetnek majd, mindazonáltal az újságírók munkájuk során nem sérthetik meg a „nemzeti vagy iszlám értékeket”.

Ám nem csak az állami televízió, hanem a kereskedelmi csatornák műsora is teljesen megváltozott: míg előbbin Korán-idézeteket, muszlim prédikációkat sugároznak, utóbbin törölték a szórakoztató műsorokat, a nyugati típusú vetélkedőket, és a külföldi sorozatokat. Popzenei műsorszámokat sem találunk már a kínálatban, a női bemondókat pedig szinte teljes mértékben eltüntették képernyőkről.

Emellett ahogy arról a Media1 is beszámolt korábban, afgán újságírónők arra panaszkodnak, hogy folyamatosan halálos fenyegetéseket kapnak a táliboktól és másoktól, akik egyetértenek abban, hogy a nőket nem szabad egyenlő bánásmódban részesíteni.

Az afganisztáni tévé adása a tálib hatalomátvétel után
Az afganisztáni tévé adása a tálib hatalomátvétel után

Nagy a bizonytalanság

A fővároson kívül máris helyi rádióadók, újságok és tévécsatornák tucatjait záratták be erőszakkal, míg más független médiumok önként, a megtorlástól tartva szüntették be működésüket, miközben sok újságíró elmenekült. A megmaradt csatornák többsége a tálibok propagandáját sugározza.

Érdekes, hogy ugyanakkor az egy tálib tisztségviselő nemrég nyilatkozott a Tolo TV női újságírójának, illetve a csatorna egyik szintén női munkatársa a kabuli utcákról is élőben tudósított.

Egy tálib tisztségviselő nyilatkozik a Tolo TV női újságírójának
Egy tálib tisztségviselő nyilatkozik a Tolo TV női újságírójának

Egyelőre nem világos, hogy ezek kirívó esetek-e voltak-e, vagy bizonyos enyhülés tapasztalható a tálibok részéről a független médiát és a nők munkavállalását illetően – írja a Szabad Európa.

Történelmi pillanatok médialenyomata

A Media1 négy felvételt is megmutat arról, hogyan zajlott a hatalomátvétel a médiában.

Ez a frissen elfoglalt afgán tv: itt ismertetik, hogy Afganisztáni Iszlám Emirátus lett az államforma.

Ezen a videón a kandahári tévé-rádió elfoglalása utáni percek, a Sharia Radio (Sária Hangja) adásának elindítása figyelhetők meg.

Ez itt a Sária Hangja adása.

A következő felvételen a Radio Afghanistan utolsó percei hallhatók.

Még több hír a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk Facebookon, iratkozzon fel napi hírlevelünkre!

Borítókép:  Afgán tévéprogram
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások