fbpx
Mikrofon, szemben töltényekkel.

„Látjuk, hogy a csend tele van a tálibokkal szembeni félelemmel” – segítséget kérnek az afgán újságírónők

Folyamatosan halálos fenyegetéseket kapnak a táliboktól és másoktól, akik egyetértenek abban, hogy a nőket nem szabad egyenlő bánásmódban részesíteni.

A kabuli médiában dolgozó afgán nők meséltek a The Guardian hírportálnak arról, hogyan élik meg az Afganisztánban zajló eseményeket.

Aaisha hírolvasóként és politikai műsorok műsorvezetőjeként figyelte, amint élete erőfeszítései másodpercek alatt omlanak össze.

„Hosszú éveken keresztül újságíróként dolgoztam, hogy felemeljem az afgánok, de különösen az afgán nők hangját, de most identitásunk megsemmisül, és semmit sem tettünk azért, hogy ezt megérdemeljük. Az életünk az elmúlt 24 órában megváltozott, az otthonunkba voltunk zárva, és minden pillanatban a halál fenyeget minket. Látjuk, hogy a csend tele van a tálibokkal szembeni félelemmel körülöttünk.”

– mondta Aaisha hétfőn.

Az afgán újságírónők folyamatosan halálos fenyegetéseket kapnak a táliboktól és másoktól, akik egyetértenek abban, hogy a nőket nem szabad egyenlő bánásmódban részesíteni.

Egy másik újságírónő, Fereyba a következőképp nyilatkozott:

„Először is magam miatt aggódom, mert lány vagyok és újságíró is. Néhány lányt a tartományban magukhoz vettek és rabszolgának használták őket.”

Zeyba Afganisztán egyik legnagyobb médiavállalatának dolgozik. Állítása szerint férjével és gyermekeivel szemben ezért nem lesz kegyelem. Elmondta, hogy ő és más újságírók eszeveszetten próbálják elküldeni személyi azonosító irataikat és munkájukat a nagykövetségeknek, mielőtt még megsemmisítik létezésük nyomait – fizikailag és online.

Az afganisztáni helyzet arra késztette az ausztrál újságírók szakszervezetét, hogy kérjék afgán kollégáik védelmét. Közleményükben sürgették az ausztrál kormányt, hogy minden humanitárius vízumkínálatba vegyék be a médiamunkásokat.

„Az újságírók a megtorlás célpontjai, és a helyzet egyértelműen gyorsan romlik. Ausztráliának kötelessége menedéket nyújtani”

– mondta Karen Percy, a szakszervezet médiaszekciójának alelnöke.

A The Guardian megváltoztatta a nyilatkozó újságírónők nevét. 

További hírek a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock/Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások